ZAŠTO TREBAMO UČITI NAŠU DECU DA IMAJU PRIJATELJSKI ODNOS PREMA PSIMA OD MALENA

0
Izvor:pixabay.com

ZAŠTO TREBAMO UČITI NAŠU DECU DA IMAJU PRIJATELJSKI ODNOS PREMA PSIMA OD MALENA

Čovekova povezanost sa psom traje više od 12.000 godina. Polovinom prošlog veka započeta su istraživanja koja su potvrdila ono što je praksa odavno pokazala i što iznova i iznova pokazuje, a to je značaj odnosa deteta i psa i njegov uticaj na formiranje čovekove ličnosti.

Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost učenja o odgovornosti, razvoja  empatije, nesebićnosti i bezuslovne ljubavi.

Činjenica je da pas i dete mogu da razviju jako poverenje, a ova komponenta njihovog odnosa iskorišćena je i u terapijskim programima sa decom koja imaju teškoće psihološke ili socijalne prirode. Ima primera dece koja su bila potpuno zatvorena, odbijajući svaku komunikaciju, ali su uz prisustvo psa napravila prvi korak koji je omogućio nastavak terapije. Takođe, životinje, a posebno psi imaju sposobnost da umire hiperaktivnu ili agresivnu decu, ukoliko su i dete i pas naučeni da se primereno ponašaju jedno prema drugom.

Dokazano je da:

– se dete uz psa oseća sigurno i zaštićeno,

– druženje sa psom podstiču razvoj govora i pomaže detetu da shvati sopstvena osećanja i motive,

– su psi često posrednici u odnosima deteta sa svetom odraslih,

– druženje sa psom razvija u deci osećaj odgovornosti za sebe i druge,

– dete posredno uči da reši svoje probleme identifikujući se sa psom i rešavajući njegove probleme,

– druženje sa psom pomaže detetu da otkrije i pokaže svoje pozitivne strane,

– deca koja sa psom razviju pozitivan odnos lakše ostvaruju komunikaciju sa ljudima i u međuljudskim odnosima bolje razumeju i tumače neverbalnu kominikaciju,

– je kod dece koja odrastaju sa životinjama manja pojava alergijskih reakcija.

 

 

Izvor:zena.blic.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.