STIŽE ZIMA: Pobedite viruse i grip uz začine!

0

Dolazi period kada krećemo sve više vremena da provodimo u kući, sunca je sve manje i ređe, a naš imunitet polako počinje da slabi. U nedostatku fizičke aktivnosti i usled promene ishrane koja u sebi sadrži sve manje svežeg voća i povrća, počinjemo da budemo savršena meta za viruse.

U ovoj borbi začini će nam biti idealan saveznik jer će svojim lekovitim dejstvima našem organizmu dati novu energiju i spremiti ga za predstojeće hladne dane.

Kurkuma

kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, koren ove biljke ima mnoga delotvorna dejstva. Žute je boje, a često se koristi i kao prirodno sredstvo za bojenje tako da prilikom korišćenja ovog korena uvek koristite rukavice da ne biste kasnije imali muku sa skidanjem žute boje sa ruku. Ova biljka bogata je prirodnim atioksidantima, a da biste pročistili disajne puteve stavite kašičicu ovog začina u toplo zagrejano mleko i popijte ga pre spavanja.

Ren

ren

Još jedna biljka čiji koren ima delotvorna dejstva. Ako ste imali dodira sa renom sigurno niste zaboravili jak, oštar miris koji ima. On je savršen u borbi protiv problema sa sinusima i začepljenim nosem koji je najčešći simptom gripe. Svakog jutra i popodneva uzmite kašićicu rena koji ćete prethodno izrendati i pomešati sa medom, budite sigurni će vaši sinusi ponovo prodisati.

Beli luk

beli-luk

Svaka baka odavno zna koliko je beli luk dobar u borbi protiv virusa i gripa. Zato je vreme da poslušate savete starijih, jer luk će vam pomoći da ojačate imunitet i izlečite se od prehlade. Dokazano je da alicilin koji se nalazi u belom luku leči glavobolju, leči prehladu, ublažava kašalj, jača imunitet i smanjuje infekciju disajnih organa. Možete ga koristiti dodajući ga salatama ili kuvanim jelima, ali na samom kraju kako ne bi izgubio svoja delotvorna svojstva.

Crni luk

crni-luk

Kao što beli luk ima čarobna svojstva ni crni luk ne zaostaje za njim. Uz ovaj napitak brzo i lako ćete se rešiti prehlade, a za to vam je potrebno pet glavica luka i šolja meda. Glavice luka kuvajte u dve litre vode puna dva sata uz povremeno mešanje, a na kraju kada se prohladi sipajte šolju meda. Čaj pijte topao.

Biber

biber

Biber nije samo svakodnevni začin koji koristimo u kuvanju, već nam on svojim lekovitim dejstvima može pomoći i u borbi protiv gripa i prehlade. Uzmite 100ml crnog vina, ugrejte ga, a zatim u njega stavite ¼ mlevenog bibera i dodajte i kašiku meda. Napitak popijte pred spavanje, a ujutru se spremite na buđenje potpuno zdravi. Uz još jedan recept sa biberom možete da izlečite jaku upalu grla tako što ćete pamučnu krpu natopiti rakijom, a potom na nju posuti biber. Presavićete krpu na pola tako da se biber nalazi u sredini i umotati vrat istom. Gledajte da ni slučajno ne stavite biber direktno na kožu. Utoplite vrat peškirom i već za pola sata osetićete olakšanje.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.