Novosadski vodič

0
Foto: Pixabay

Novi Sad je grad prepoznatljiv po mešavini raznih kultura, a za svakog ko odluči da ga poseti malo je i jedan dan da obiđe sve što “srpska Atina“ ima da ponudi.

Ukoliko ste, ipak, odvojili samo jedan dan da provedete u ovom gradu, prestonica kulture ova tri mesta nikako ne smete da zaobiđete. Petrovaradinska tvrđava Na prvom mestu, naravno, nalazi se čuvena “Petroivaradinska tvrđava“ koja je izgrađena po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana. Izgradnja tvrđave na 122 hektara trajala je 88 godina. Tvrđava se od 1951. godine nalazi pod zaštitu države i predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih i kulturnih objekara. Na tvrđavo se nalaze muzeji, arhiva i umetnički ateljeji. Petrovaradinska tvrđava svoj konični oblik dobila je u 18. veku, a ispod njene površine nalazi se mreža tunela, ili „katakombi“. Jednu od atrakcija Tvrđave predstavlja i Planetarijum, sa teleskopima uprtim u zvezdano nebo, a od važnih institucija na Tvrđavi se nalaze Akademija umetnosti i Muzej Grada Novog Sada. Matica srpska

Ukoliko se odlučite da obiđete Novi Sad svakako morate posetiti Maticu srpsku najstariju književnu, kulturnu i naučnu instituciju osnovanu još 1826. godine u Pešti. Marica srpska osnovana je u vrene oslobađanja Srbije od viševekovne turske vlasti i jačanja svesti o potrebi da se srpski narod u punoj meri uključi u savremene evropske tokove, uz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta. Cilj je bilo da se preko nje predstavi srpska kultura u Evropi i da se pomoću nje radi na prosvećivanju naroda.U tom cilju razvijena je bogata izdavačka delatnost. Osnovu je činio čuveni Letopis, pokrenut 1824. godine. Matica srpska je 1864. godine preseljena iz peštanskog Tekelijanuma u novosadski Platoneum. Interesantno je da se drugi naziv za Novi Sad odnosno “srpska Atina“ upravo vezuje za Maticu Srpsku jer se smatralo da su se oko nje okupljali najobrazovaniji i najmudriji ljudi. Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika, a biblioteka Matice srpske ima više od 3.500.000 publikacija, a Galerija bogatu zbirku u kojoj je predstavljeno srpsko slikarstvo od XVIII do XX veka. Srpsko narodo pozorište Pozorište koje zauzima centralno mesto u kulturnom svetu Srbije, Srpsko narodno pozorište nalazi se upravo u Novom Sadu, a osnovano je još davne 1861. godine u tadašnjoj Carevini Austriji (od 1867. Austrougarska monarhija). U trenutku kada se budi nacionalna svest i vodi borba za nacionalnu slobodu Novi Sad dobija instituciju koja će i poslati simbol te borbe. U to vreme u Novom Sadu većina žitelja je srpske narodnosti, tako da nije slučajno što je u Novom Sadu osnovano Srpsko narodno pozorište. Pripreme oko osnivanja vršili su Svetozar Miletić, Stefan Branovački, Jovan Đorđević i Jovan Jovanović, potonji Zmaj.

Srpsko narodno pozorište je uvek bilo jedan od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji, što je ostalo i do dana današnjeg. Tako da ukoliko se odlučite da obiđete Novi Sad, Pozorište je nezaobilazna stanica gde morate da zastanete i upoznate se sa njegovim čarima.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.