Uprkos prihvaćenoj pretpostavci da bi ljudi trebali smanjiti konzumiranje čokolade kada su na dijeti, utvrđeno je da čokolada zapravo može pomoći u gubitku suvišnih kilograma.
Poznato je da čokolada utiče na naše kognitivne funkcije – sposobnost povezivanja i prepoznavanja a redovno konzumiranje može značajno poboljšati pamćenje. “Kada se probudite, vašem mozgu je potrebna energija”, kaže dr. Daniela Jakubowicz, čija je knjiga “The Big Breakfast diet” postala bestseler.
Vreme doručka je period dana kada vaše telo pretvara svu hranu u energiju. Kasnije tokom dana, telo štedi energiju i čuva je kao rezervu u obliku masti. Čokoladu ne treba jesti posle 9 ujutro.
Čokolada sadrži flavonoid koji se obično pojavljuje u biljnoj hrani. Visok nivo flavonoida takođe možemo pronaći u čaju, crnom vinu, voću kao što su grožđe i jabuke.
Zato sledeći put kada ste u nedoumici, da li da se počastite parčetom čokoladne torte ili ne, učinite to za doručak. Vaš mozak i struk će vam biti zahvalni.