Domaćice najvećeg ruskog muzeja su upravo divne mace mišolovke

0
Izvor:printscreen pinterest

Domaćice najvećeg ruskog muzeja su upravo divne mace mišolovke

 “Mišolovke” žive u Ermitažu već skoro tri stotine godina, i premda nisu uvek uživale u uslovima i pažnji kakva im se danas poklanja, uvek su bile važne. A danas imaju ne samo svog kuvara, veterinara i tri staratelja, nego i sekretara za odnose sa javnošću

Rusija je zemlja čuda, kontrasta, prirodnih lepota, zemlja sa više vremenskih zona nego što druge imaju stanovnika, zemlja careva, skaski, mitova i legendi, zemlja sa slovenskom dušom, ali nadasve zemlja umetnosti. Umetnosti, sa velikim “U”.

Književnost, slikarstvo, vajarstvo, muzika, dramsko pozorište, balet, arhitektura — nema tog polja stvaralaštva u kome ruski narod ne blista i ne spada u sam svetski vrh.

Što se tiče muzeja, koji su u današnjem svetu neodvojivi od umetnosti, postoji barem jedan grad u Rusiji koji je sam po sebi muzej, Sankt Peterburg, u kome se nalazi institucija koja je uz Luvr najvažnija na svetu — Ermitaž. On ima mnogo toga da pokaže i ponudi, i po mnogo je čemu jedinstven u svetu, ali po jednoj stvari je ipak najjedinstveniji. Po mačkama.

Mačke su se u Zimskom dvorcu ruskih imperatora pojavile još sredinom XVIII veka, nakon što je carica Jelisaveta naredila da se dovedu radi kontrole populacija glodara; izgleda da su “mišolovke” dovedene iz Kazanja, pošto su tamošnje u to doba bile nadaleko čuveni lovci.

Njihovo potomstvo živelo je i radilo u Zimskom dvorcu te Ermitažu sve do Drugog svetskog rata, kada su nažalost pobijene u tim ratnim okolnostima. Ko je za to odgovaran manje je važno, ali Nemci, ako i nisu direktno krivi, krivi su indirektno jer su napali SSSR.

No, odmah po razbijanju Opsade Lenjingrada, mačke su vraćene u Ermitaž. Ne može se ipak reći da su živele u krasnim uslovima, pre da su bile u nezavidnoj situaciji i zapostavljene, pa je krajem devedesetih godina pokrenut poseban program za njihov spas.

Danas Ermitaž usvaja mačke, a takođe je moguće i usvojiti mačku iz ovog muzeja, što se drži za posebnu čast u Rusiji. Postoji i “Mačji festival” koji slavi stanovnice Ermitaža kroz razna takmičenja i igre za decu. 2010. godine bilo ih je 60 u kompleksu, a već tri godine kasnije 74, iako su sve sterilisane. Osoblje zna da se našali, pa kaže, da su njihove mačke poznate jednako koliko i zbirka kojom se muzej diči.

Takođe, imaju svog kuvara koji vodi računa o ukusu svake mačke ponaosob (jer su sve posebne), imaju malu veterinarsku ambulantu, tri staratelja i sekretara za odnose sa javnošću; nekada su slobodno šetale po hodnicima i salama muzeja, ali danas zvanično žive u podrumu kada je vreme nepovoljno, no, kada je napolju lepo, izlaze na nasip, u vrtove, dvorišta i na Dvorski trg.

 

Izvor:telegraf.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.