Za mišiće, kosti i nerve vrlo su važni minerali. Ako ne volite mlečne proizvode, ovaj mineral obezbedite iz povrća, voća, sardina.
Za izgradnju kostiju, kontrakciju mišića, prenošenje nervnih signala, lučenje hormona i enzima neophodan je kalcijum. Zbog toga je važno da nivo ovog minerala u organizmu bude stabilan.Dobri izvori kalcijuma su mleko, sir, jogurt i drugi mlečni proizvodi, ali ako iz bilo kog razloga izbegavate ove namirnice, postoje drugi dobri izvoru kalcijuma, koji nisu mlečnog porekla:
Brokoli
Ovo “superpovrće” sadrži esencijalne nutrijente, vitamine A-K i minerale, magnezijum, cink i fosfor, ali i izuzetno visok sadržaj kalcijuma koji telo lako apsorbuje.
Bademi
Oni su odličan izvor kalcijuma. U 100 grama ovog orašastog ploda ima čak 264 miligrama kalcijuma.
Pomorandža
Jedna pomorandža u toku dana obezbediće oko 70 miligrama kalcijuma, a istovremeno je puna i C vitamina.
Smokve
Ovo voće je bogato antioksidantima i vlaknima. Samo pet suvih smokava vam obezbeđuje 135 miligrama kalcijuma.
Sardine
Pune su omega – 3 masnih kiselina. Jedna konzerva sardina ima oko 350 miligrama kalcijuma, a “u paketu” dobijate i vitamine B12 i D.
Lisnato povrće
Ovo povrće ima vrlo malo kalorija, nimalo masti i visok nivo vlakana i kalcijuma. Kelj je, recimo, odličan prilog uz ručak ili večeru, a dobar izvor kalcijuma je i spanać. Ako ne volite kuvan, jedite svež u salati, ili kao dodatak omletu za doručak.
Beli pasulj
Pasulj je bogat proteinima, gvožđem i zdravim vlaknima, ali je i odličan izvor kalcijuma. Samo 100 grama belog pasulja sadrži 15 miligrama ovog važnog minerala.
Izvor: RTV/Novosti