Značajne novine u obrazovnom procesu u Srbiji

0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je cilj novog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja povećanje kvaliteta samog obrazovnog procesa, ali i efikasnosti i autonomije ustanova doakademskog obrazovanja.

Šarčević je, otvarajući završnu javnu raspravu o Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, naglasio da rad na ovom dokumentu nije završen i da će svi konstruktivni predlozi dobijeni tokom javne rasprave biti usvojeni.

On je podsetio i na to da su radne grupe u razumnom roku pripremile sedam zakona i da su postigle postavljene ciljeve.

Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predstavili su pomoćnik ministra za pravne poslove Aleksandar Marković i član radne grupe Biljana Lajović.

Marković je kao neke od novina naveo uvođenje nove zabrane ponašanja kojom se vređa dostojanstvo i ugled škole, kao i to što će Nacionalni prosvetni savet i Savet za stručno obrazovanje imati manje članova, koji će imati savetodavnu ulogu i imenovaće ih Vlada Republike Srbije.

Takođe, predviđeno je i uvođenje suspenzije licence za nastavnike i formiranje novog roditeljskog tela – Opštinskog saveta roditelja, uz mogućnost da finansijski, pravni i administrativni poslovi budu povereni zajedničkoj službi za više škola, ili na nivou lokalne samouprave.

Direktoru će mirovati radni odnos dok je na funkciji, razrešenje je obavezno kada navrši 65 godina života, direktore imenuje i razrešava ministar, a, takođe, uvodi se jedinstveni obrazovni broj učenika.

Lajović je, govoreći o novinama koje se odnose na veću odgovornost učenika, nastavnika i roditelja, rekla da je zakonom jasno definisano da škola može da reaguje kada roditelj ne ispunjava svoju dužnost i da roditelji snose odgovornost za materijalnu štetu koju učini njihovo dete.

Ona je naglasila da je pomenutim nacrtom precizno definisan vaspitno disciplinski postupak i da se kao mera predviđa društveno-korisni i humanitarni rad za učenike, uz poštovanje njihovih godina i dostojanstva.

Tribina u Beogradu okupila je brojne direktore škola, nastavnike, učitelje, stručne saradnike, predstavnike Srpske pravoslavne crkve i druge zainteresovane građane.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.