Značajan doprinos Srbije u borbi protiv ISIL-a

0

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević preneo je juče u Vašingtonu, na Ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv ISIL-a, spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi protiv Islamske države.

Đorđević je tom prilikom istakao da će naša zemlja, donacijom lekova i sanitetskog materijala, pomoći civilnom stanovništvu u zonama borbenih dejstava i na oslobođenim teritorijama.

Srbija se, kako je ukazao, među prvima opredelila da u okviru svojih mogućnosti pruži aktivan doprinos Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u suprotstavljanju ISIL-u, budući da delovanje te i sličnih organizacija predstavlja izazov za bezbednost na globalnom nivou.

Prema njegovim rečima, procena je da se na teritoriji Iraka i Sirije trenutno bori više od 500 boraca sa područja Balkana, a najveći broj njih je sa prostora Kosova i Metohije i iz Bosne i Hercegovine.

U skladu sa tim, naša zemlja je, kao meru preventive, izmenila Zakon o krivičnom postupku kako bi se stvorili preduslovi za sprečavanje podsticanja, organizovanja drugih lica i učešća u ratovima ili sukobima u stranim državama, objasnio je ministar.

On je naveo da je, imajući u vidu da je uz veliki broj migranata zabeležen i tranzit lica koja su se mogla povezati sa delovanjem terorističkih organizacija, Vlada Srbije podržala i izradu Strategije za borbu protiv terorizma.

Veliki kapaciteti su angažovani i na identifikovanju i registraciji migranata koji prelaze preko srpske teritorije i ti podaci se razmenjuju sa stranim partnerima, pa se u tom smislu doprinos Srbije ogleda, pre svega, u spremnosti na razmenu informacija obaveštajno-bezbednosnih službi, zaključio je Đorđević.

Delegacijama su se tokom uvodnog dela sastanka obratili predstavnici Ujedinjenih nacija, Centralne komande OS SAD, Stejt departmenta i Vlade Australije.

Svaki od govornika je iz domena svojih nadležnosti predstavio do sada preduzete akcije, planove za dalje angažovanje, trenutno stanje na terenu i delovanje ISIL-a.

Ukazano je i na neophodnost nastavka angažovanja Globalne koalicije u borbi protiv ISIL-a, ali i stvaranja uslova za povratak i normalizaciju života više od 11 miliona Iračana, uključujući izbegla i interno raseljena lica, povratnike i one koji su pogođeni delovanjem ISIL-a u gradovima i oblastima koji još nisu oslobođeni.

Učesnici skupa su ocenili da postoji potreba daljeg angažovanja na preostalim izazovima stabilizacije oslobođenih teritorija, nacionalnog pomirenja i političkog procesa u Iraku, kao i iznalaženja odgovarajućeg političkog rešenja u Siriji.

Sastanku je prisustvovalo više od 70 ministara spoljnih poslova, ministara odbrane, ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija.

Đorđević je boravak u Vašingonu iskoristio i za niz susreta sa važnim zvaničnicima Stejt departmenta i Pentagona, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.