Zbiljić: Dualno obrazovanje će doprineti privrednom razvoju Srbije

0
Predsednik Kompanije “Energotehnika – Južna Bačka” Dragoljub Zbiljich rekao je danas da će dualni sistem obrazovanja značajno doprineti privrednom razvoju Srbije i da je ideja koju je pokrenula Vlada Republike Srbije o uvođenju takvog sistema obrazovanja odlično rešenje koje će sigurno značajno uticati na smanjenje nezaposlenosti.
Zbiljić je rekao Tanjugu da takvu ocenu daje na osnovu iskustva koje u sprovođenju dualnog obrazovanja ima Kompanija na čijem je čelu, koja je 2015. godine u saradnji sa Srednjom elektrotehničkom školom “Mihajlo Pupin” ušla u projekat dualnog obrazovanja i koja će krajem ove školske godine “proizvesti” prvu generaciju radnika koji su srednju školu završili po tom sistemu.

“Po visini ostvarenog godišnjeg prometa, po broju inženjera, montera i zaposlenih i po kapitalu zauzimamo drugo mesto u Srbiji iza Kompanije “Energoprojekt” iz Beograda. Poznati smo po tome što nastupamo i na međunarodnom trzzištu i što smo pobedili na velikom broju međunarodnih tendera, a sve je to rezultat dugogodišnjeg ulaganja u ljude i kadrove. Stipendiramo dosta srednjoškolaca, imamo i veliki broj budućih inženjera koji su naši stipendisti, pa je bilo i za očekivati da među prvima uđemo u projekat dualnog obrazovanja”, rekao je Zbiljić.

Sa druge strane, po njegovim rečima, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin” je najbolja srednja škola elektro struke u Srbiji, pa je, kako je kazao, i logično da je došlo do saradnje dva uspešna subjekta koja je rezultovala time da nastavu na srpskom i nemačkom jeziku ove godine završava odeljenje koje broji 18 učenika.
To odeljenje je među učenicima pomenute škole prozvano “odeljenje južna Bačka”, a kakao je istakao Zbiljić, učenicima tog odeljenja je praktično zagarantovano radno mesto, ukoliko polože sve interne testove koji se u toj kompaniji, nezavisno od rezultata koje postižu u školi, organizuju na svaka tri meseca i to tokom cele druge i treće godine školovanja.
“Polaganjem tih testova, odnosno zadataka, učenici, koji su inače naši stipendisti opravdavaju sredstva koja ulažemo u njih, a njima je zagarantovano radno mesto ili ovde u Srbiji, ili u našoj kompaniji u Nemačkoj. Imaju slobodu izbora i zbog toga se i sprovodi nastava i na srpskom i na nemačkom jeziku”, pojasnio je Zbiljić.
Kompanija “Energotehnika – Južna Bačka”, u cilju stvaranja što kvalitetnijeg kadra, izgradila je u Novom Sadu edukativni centar koji se sastoji od čitavodg niza učionica, radnih kabineta i proizvodne hale koja je indentična proizvodnoj hali i edukativnom centru koji se nalazi u mestu Fula kod Frankfurta u Nemačkoj, što onima koji se odluče za rad u Nemačkoj značajno pomaže u snalaženju, posebno u prvim danima rada.
Učenici završnog – trećeg razreda Elektrotehničke škole koji su na praktičnoj nastavi u toj Kompaniji tri dana sedmično imaju nastavu u radionici i edukativnom centru, a kako je kazao Zbiljić, ponašaju se apsolutno isto kao i svi zaposleni i za njih važe ista pravila kao i za zaposlene, koja oni u potpunosti poštuju.
“Naravno, tu se radi o deci kojoj treba tolerisati određene stvari, ali oni sa nama sazrevaju i rastu i ja sam prezadovoljan dosadašnjim pristupom koji prema radu i učenju imaju ti učenici”, istakao je Zbiljić dodajući da je ugovor između njegove kompanije i Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” potpisan na “tri plus godina” i da on ne vidi ni jedan razlog zbog kog bi u budućnosti ta saradnja bila prekinuta.
Neki od učenika pomenute škole već na jesen ove godine biće radnici “Elektrotehnike – Južna Bačka”, što će dodatno doprineti daljem podmlađivanju kadra u toj Komapniji koja je od 2013. godine, od kada je Zbiljić došao na njeno čelo, prvo kao direktor, a onda i predsednik, prosek starosti zaposlenih sa 56 smanjila na 43 godine.
Direktor Srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, Milan Vukobrat rekao je Tanjugu da je ta škola najveća elektrotehnička škola u celom regionu i da trenutno ima 70 odeljenja elektro struke.
“Od samog početka uvođenja ovog vida obrazovanja aktivno smo se uključili jer smo imali jaku potrebu privrede u Novom Sadu, posebno od strane “Elektrotehnike – Južna Bačka” koja nas je od početka podržala, pa sve do tog nivoa da smo sve učenike prebacili kod njih na praktičnu nastavu”, rekao je Vukobrat.
On je kazao da je ovo treća godina koliko traje saradnja između elektrotehniccke sskole i pomenute kompanije, istakavši da će ove godine svoje školovanje završiti prva generacija električara koja je nastavu pohađala po modelu dualnog obrazovanja i koja će naći svoje mesto u privredi.
Vukobrat je istakao da svih pet dana u radnoj nedelji učenici dolaze na praktičnu nastavu, s tim što dva dana u sedmici na praksu idu učenici druge godine, a tri dana učenici završne treće godine.
“Obzirom da su deca direktno ukljčena u sam proces proizvodnje i da uz majstore, bukvalno kao šegrti izučavaju ovaj zanat, ja se nadam da će njihova pozitivna iskustva poslužiti i drugim školama da se ovakav model obrazovanja uključi i kod njih, a što se nas tiče mi smo zadovoljni uslugom koju su deca dobila u Kompaniji “Elektrotehnika – Južna bačka” i onim što su naučila i imala priliku da vide”, kazao je Vukobrat.
Osim Srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, Kompanija na čijem je čelu Dragoljub Zbiljich sarađuje i sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju.
“Na tu saradnju sam izuzetno ponosan. Mi toj deci dajemo šansu, tako što prihvatamo i zapošljavamo đake koji završavaju tu školu. Pre svega im izlazimo u susret u njihovim željama koje se odnose na zanatske usluge koje oni mogu da rade, a nakon toga im zaista pružamo šansu da rade kod nas. To je sigurno najznačajnija stvar koju Kompanija radi, a tiče se društvene odgovornosti”, rekao je Zbiljić.
On je na kraju kazao da je “Energotehnika – Južna Bačka” dobitnik niza medjunarodnih priznanja, od kojih je posebno istakao ono dobijeno od Svetske banke na projektu ispumpavanja vode iz basena Kolubara nakon katastrofalnih polava 2014. godine.
“Važno je da se zna da mi nismo kompanija koja samo radi na srpskom tržištu, već smo jako prisutni na evropskom tržištu i da na najbolji način reprezentujemo i sebe i svoju državu. Mi smo najveći kupci proizvoda “Novkabela” iz Novog Sada i Fabrike kablova Jagodina, jer nismo pristalice uvoza i ponosimo se time da koristimo srpske proizvode i da dokazujemo da srpska privreda ima znanja da se odupre konkurenciji iz inostranstva”, zaključio je Zbiljić.
Izvor: Brif.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.