Za Srbiju najvažnije da sprovede reforme u korist svojih građana

0
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenili su danas da je datum za prijem naše zemlje u EU važan kao okvir, ali da je najvažnije da se sprovedu reforme u korist građana i Srbije.
Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa Hanom, podvukla da Vlada nije obeshrabrena najavljenim datumom prijema Srbije u EU 2025. godine, naglasivši da su evropske integracije značajne pre svega zbog nas samih, naših građana i privrede, a ne EU.

Ljudi u EU su naši prijatelji i partneri, a sve što mi danas radimo činimo zbog nas samih, naglasila je ona, dodavši da bi bilo odlično da znamo datum kada će Srbija biti u Uniji, ali da je to manje važno od toga da iskreno i suštinsko sprovodimo reforme.

Naš put ka EU vidim na tri stuba – jedan je ekonomsko jačanje i reforme, to je ono gde smo najviše napredovali u poslednje tri godine, drugi je reforma javne uprave, a treći vladavina prava, kako bismo imali efikasnije sudstvo, naglasila je premijerka.

Ona je ocenila da sva ta tri stuba doprinose boljem kvalitetu života nas samih, i dodala da bez obzira na to koje godine treba da pristupamo, ovo radimo kako bismo kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, i imali sve manje korupcije.

Prema njenim rečima, to činimo i da bismo imali privredu koja je dinamična, poslovno okruženje koje je stabilno i predvidivo, kao i kako bismo mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama i imali sudstvo koje je efikasnije.

Han je istakao da 2025. godina, datum koji je u vezi sa pristupanjem Srbije EU pomenuo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, nije ništa zacrtano, već nešto što pokazuje snažnu posvećenost EU regionu.

Vremenski okvir je jasan i imamo plan aktivnosti koje je definisala Vlada Srbije, dogovore koje imaju sa nama, naveo je evropski komesar.
Bitno je sprovesti sva važna pitanja, jer nije stvar u tome da izađete nama u susret i uradite šta mi želimo, već da unapređujete životni standard građana, date im mogućnost da ostanu u zemlji, a ne da budu primorani da emigriraju, dodao je on.

Han je naglasio da nije bilo nikakvih ranijih najava o prijemu do 2020. godine, dodajući da pristupni pregovori Srbije napreduju dobrom brzinom, iako bi mogli još brže.

Ono što je važno jeste kvalitet, koji je bitniji od brzine. Ako se te dve stvari mogu harmonizovati onda je dobro, ali kvalitet je ključan, ukazao je evropski komesar.

On je ujedno podsetio na to da vremenski okvir do 2025. godine, ako se želi tada ostvariti članstvo, znači da pristupni pregovori moraju biti okončani najkasnije do 2023. godine, jer su potrebne dve godine da se završi proces ratifikacije, a i sprovede referendum u Srbiji.

Han je istakao da je otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima donelo Srbiji povećane investicije, jer su međunarodne kompanije počele da hrle u našu zemlju.

On je konstatovao da je u Srbiji aktuelno solidnija situacija u smislu pravnih uslova, predvidivosti, a da evropska perspektiva donosi građanima brojne mogućnosti i radna mesta.

Takođe, Han je izrazio uverenje da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija.

Brnabić i Han su, odgovarajući na pitanja novinara, ocenili da je region zapadnog Balkana veoma važan za Evropsku uniju u smislu bezbednosti kontinenta.

Han je, komentarišući izveštaj sigurnosno-obaveštajne agencije Hrvatske prema kojem u jugoistočnom susedstvu postoji veliki broj sledbenika salafizma, među njima i pristalica terorizma, rekao da ne zna detalje tog dokumenta, ali da je veoma važno da EU i region sarađuju po pitanju bezbednosti.

On je podsetio na to da je na prošlom ministarskom sastanku EU i zemalja kandidata debata bila posvećena upravo borbi protiv terorizma i kako se zajednički suočavati sa ovim izazovom.

Prema njegovim rečima, zemlje kandidati dobijaju pretpristupnu pomoć i za podršku u pospešivanju bezbednosti regiona.

Bezbednost nije samo pitanje EU, već i svih zemalja kandidata. Videli smo kako saradnja može imati pozitivne efekte 2015. godine, tokom migrantske krize, podsetio je evropski komesar.

Han je naglasio da se u pristupnim pregovorima velika pažnja posvećuje i jačanju bezbednosnih institucija, jer problem terorizma nije nešto što će nestati narednih godina, već ćemo sa njim biti suočeni još dugo, zbog čega je neophodno imati solidne nadležne institucije koje sarađuju.

Brnabić je istakla da je bezbednost još jedan pokazatelj zašto je region zapadnog Balkana važan za EU i zašto je Unija važna za nas.

Zajednička borba protiv terorizma veliki je deo naših integracija. Srbija je bezbedna. Tokom migrantske krize pokazali smo da naša vojska i policija imaju snage i obaveštajni kapacitet da zaštite zemlju, ocenila je predsednica Vlade.

Ona je podsetila na to da je Srbija ugostila više od milion ljudi, i dodala da je sprečeno da u zemlju uđe više od 20.000 ilegalnih migranata, što pokazuje da smo dobro pripremljeni za takva pitanja.

Brnabić je istakla da naša zemlja sarađuje sa bezbednosnim agencijama u okruženju, uz poruku da je i po pitanju bezbednosti veoma važna ekonomija, jer ako imamo dobru privredu, primera ekstremizma će biti sve manje.

Izvor: Vlada Srbije
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.