Za pronatalitetnu populacionu politiku planirano 664 miliona dinara

0

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu, za pronatalitetnu populacionu politiku ukupno je planirano 664 miliona dinara, od toga 640 miliona dinara za pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete i 24 miliona dinara za sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete.

U prvoj polovini 2018. godine, za novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete iz pokrajinskog budžeta izdvojena su sredstva u iznosu od 322.092.000,00 dinara, a za meru biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete isplaćena je pomoć za 60 parova u ukupnom iznosu od 12 miliona dinara.

Novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom („Sl. glasnik RS“, br. 113/2017 i 50/2018), koji se primenjuje od 1. jula 2018. godine, trajanje prava na roditeljski dodatak za decu trećeg reda rođenja produženo je sa dve na deset godina.

Na taj način, stvorili su se uslovi za kreiranje i primenu drugih demografskih mera na teritoriji AP Vojvodine.

U skladu sa tim, izmenjena je Odluke o ostvarivanju novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete („Službeni list APV“, br. 35/2018), koja je stupila na snagu 19. jula 2018. godine i na osnovu koje se nastavlja isplata onim korisnicima čija su deca trećeg reda rođenja, rođena do 24. decembra 2017. godine. Deca koja su rođena nakon ovog datuma, nastavljaju da koriste pravo na novčanu pomoć u skladu sa republičkim propisima.

Isplata novčane pomoći za treće dete za jul 2018. godine korisnicima nastaviće se početkom avgusta, nakon usaglašavanja potrebnih akata.

Pokrajinska vlada je u junu ove godine osnovala Budžetski fond za pronatalitetnu populacionu politiku sa ciljem poboljšanja položaja porodica sa više dece, za čega je planirano dodatnih 63 miliona dinara.

Planirana sredstva koristiće se za rešavanje stambenog pitanja ili unapređenje uslova stanovanja supružnicima, vanbračnim partnerima i samohranim majkama kojima se rodi treće ili četvrto dete. Tim povodom će biti raspisan javni konkurs.

Pored toga, u toku je sagledavanje za donošenje i drugih mera, kako bi se poboljšao položaj porodica sa više dece, kao što je novčana pomoć za nezaposlene majke koje rode treće ili četvrto dete.

Novim merama, planirana sredstva za pronatalitetnu politiku biće u potpunosti i realizovana.

Izvor: PS za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.