Za nove projekte u zdravstvu izdvojeno 39 miliona dinara

0

Na današnjoj sednici Pokrajinske vlade utvrđeno je devet predloga o uvođenju posebnih programa u oblasti zdravstvene zaštite i jednu u oblasti javnog zdravlja za teritoriju AP Vojvodine, u 2018. godini za koje je planirano 39 miliona dinara.

Ove programe će realizovati Klinički centar Vojvodine, Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa zavodima za javno zdravlje u Vojvodini, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je, naime, utvrđeno da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou.

Pored postojećih šest programa koji se nastavljaju i u ovoj godini, kao što su, između ostalih, program ranog lečenja komplikacije šećerne bolesti na očima, neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu, vantelesne oplodnje, lečenje oboljenja štitne žlezde, Pokrajinska vlada predložila je četiri nova programa u oblasti zdravstvene zaštite.

To su program savremenog terapijskog i dijagnostičkog metoda u lečenja insulta, multiple skleroze, amiotrofične lateralne skleroze, bolesti motornog neurona, teraporezistentnog depresivnog poremećaja i neuropatskog bola, zatim program telemedicine u lečenju ishemijskoj moždanog udara, program ranog prepoznavanja broja mentalnih poremećaja razvojnog doba, kao i ponovno uvođenje unapređenog programa kontrole krvnog pritiska i srčanog ritma kod hipertenzivnih trudnica.

Na današnjoj sednici, Pokrajinska vlada prihvatila je informaciju o finansiranju rekonstrukcije i dogradnje dvorca Heterlend u Bočaru u opštini Novi Bečej i zadužila Upravu za kapitalna ulaganja Vojvodine da sprovede postupak javne nabavke za finansiranje izrade tehničke dokumentacije, kao i tehničke kontrole projekta.

Na taj način podržana je inicijativa opštine Novi Bečej da se izradi nova projektno-tehnička dokumentacija, imajući u vidu sve okolnosti koje su pratile dosadašnje izvođenje radova i, posebno, promenu namene ovog objekta, kao i neophodnost nastavka radova, kako bi se ovaj objekat, kao i dosadašnja ulaganja u njega, zaštitila od daljeg propadanja, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.