Za navodnjavanje novih 830 hektara 100 miliona dinara

0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas 82 ugovora u okviru drugog konkursnog ciklusa za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara. Reč je o investiciji u vrednosti od 100 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budzeta obezbeđen 61 milion dinara, a njenom realizacijom pod sistemima za navodnjavanje biće novih oko 830 hektara.

Radojević je istakao da je za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje u 2017, opredeljeno preko 30 odsto više sredstva u odnosu na 2016, te izrazio uverenje da će realizacija do sada odobrenih investicija u navodnjavanje doprineti prevazilaženju uticaja suše u narednom vremenskom periodu.

Danas je potpisano i 9 ugovora za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine za pripremu za tržište, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje. Ukupna vrednost investicija jeste 48 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 22 miliona dinara. Kako je resorni sekretar naveo, za ovu konkursnu liniju u 2017. godini, izdvojeno je gotovo četiri puta više sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu uručio je i 13 ugovora ukupne vrednosti 30 miliona dinara korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća (uključujući i pečurke), grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića. Sekretar Radojević je naveo da je najviše sredstava u ovom konkursnom ciklusu usmereno u proizvodnju vina.

Radojević je u izjavi za medije najavio i da će tokom septembra Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu po prvi put raspisati konkurs za nabavku nove pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije. Za tu namenu obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, a resorni sekretar je izrazio uverenje da će ta mera podrške poljoprivrednicima doprineti obnovi mehanizacije na teritoriji Vojvodine.

Resorni sekretar osvrnuo se i na procenu štete u poljoprivredi prouzrokovane sušom i na mere podrške poljoprivrednicima.

„Hajde da sačekamo da se žetva završi i da imamo konkretne pokazatelje. Mi svakodnevno komuniciramo sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama i u koordinaciji sa njima očekujemo adekvatnu procenu štete od suše na usevima širom Vojvodine“, istakao je Radojević dodajući da se očekuje adekvatna i realna procena na terenu u saradnji sa resornim republičkim ministarstvom koje je nadležno, a zatim i konkretne mere kojima će se pomoći poljoprivrednicima.

„Mi ćemo u okviru svojih nadležnosti sa fondovima koji su u ingerenciji pokrajinske administracije pokušati da sve poljoprivrednike koji su obveznici kreditnih linija kod Fonda za razvoj poljoprivrede i Razvojnog fonda na neki način relaksiramo u ovoj sušnoj godini“, kazao je Radojević.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.