Vučić: Zlatna medalja Grada Atine čast i podstrek za dalji razvoj odnosa

0
Foto: Novosadska TV

“Zlatna medalja za zasluge Grada Atine velika je čast za Srbiju, i mene lično, ali i obaveza i podstrek da radimo na unapređenju ne samo dobrih, već i bratskih odnosa”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da ta nagrada govori o iskrenom bratstvu srpskog i grčkog naroda i da mu je posebno drago što ju je dobio od gradonačelnika Atine i Gradskog veća.
“Naši narodi su bliski još od srednjeg veka i Sveta gora je bila mesto susreta naših kultura”, naglasio je Vučić i dodao da to što u Srbiji i Grčkoj postoje ulice nazvane po velikanima dva naroda govore o našoj bliskosti i iskrenom prijateljstvu.
Podsetio je da je srpski kralj Aleksandar Obrenović 1896. bio prvi suveren koji je prisustvovao otvaranju modernih olimpijskih igara u Atini, kao i da su u oba balkanska rata, 1912. i 1913. godine, dva naroda bila najbliži saveznici.
“U Prvom svetskom ratu da nije bilo Grčke i Grka, nestala bi srpska država. A, kada su Venizelosu ponuđeni teritorijalni ustupci na račun Srbije, on je izgovorio čuvenu rečenicu: Grčka je suviše mala da bi mogla da bude tako podla. I zato je to jedan od junaka i Srbije, a ne samo Grčke”, naglasio je Vučić.
Predsednik Srbije kaže i da su Srbi i Grci jednako stradali tokom Drugog svetskog rata boreći se protiv fašizma i da je većina okolnih naroda pripadala Centralnim silama, dok su se srpski i grčki narod junački i hrabro borili za slobodu.
Takođe, ukazao je da je grčki narod 1999. godine, iako je Grčka članica NATO, bio uz srpski narod i pružao pomoć i podršku kao je znao i umeo, onda kada je Srbiji bilo teško.
Predsednik je istakao da je Grčka jedna od pet zemalja EU koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, na čemu smo zahvalni, kao i da je danas, kada Grčka oseća neku vrstu ugroženosti na Mediteranu, bez obzira na dobre odnose Srbije i Turske, dužnost Srbije da kaže da će uvek čuvati, štititi i zalagati se za očuvanje teritorijalnog integriteta Grčke, na kopnu i na moru.
“Srbija i Grčka i u dobru i u zlu biće zajedno, a ovu medalju shvatam kao dodatnu obavezu za Srbiju, i za sebe, da učinimo sve što možemo da naše ekonomske, kulturne i sveukupne odnose i dalje unapređujemo”, rekao je Vučić.
Kako je kazao, Srbija i Grčka, Srbi i Grci, kada su zajedno, ma koliko da nisu veliki kao neki drugi imaju “nepobedivu snagu”.
Bakojanis je istakao je da je medalja priznanje za doprinos velikom prijateljstvu koji povezuje srpski i grčki narod, kao i znak iskrenog poštovanja prema njegovoj ličnosti.
Istakao je da je Vučić iskusan političar koji je više puta pokazao hrabrost i promenio budućnost svoje zemlje.
Bakojanis je naglasio da je to dva naroda povezuje geografska blizina, kao i zajednička burna istorija kroz vekove.
Mnogo je toga, kako kaže, što povezuje i spaja Grke sa srpskim narodom i zato dva naroda žele da dele zajedničku budućnost, u miru i slozi.
“Inače, više puta u prošlosti ste pokazali da ste za konstruktivne odnose i da podržavate nastojanje za saradnju poštujući naše zajedničke vrednosti”, rekao je on.
Podsetio je da Atina i Beograd imaju sporazum o prijateljstvu i saradnji koji traje više od 50 godina.
“Beograd je prestonica koju Grci posebno vole ne samo zbog istorije već i savremenog doprinosa civilizaciji”, dodao je gradonačelnik.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.