Vučić za RTS: Osuđujem gaženje zastave bilo koje suverene zemlje

0
Foto: Foto arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je gostujući u Dnevniku RTS-a, osudio incident sa hrvatskom zastavom koji je u parlamentu izazavao Vojislav Šešelj i dodao da je to štetno za Srbiju.

On je naglasio da je takvo ponašanje nedopustivo, te da kao predsednik države osuđuje svaku vrstu nasilja i pretnji.

Izrazio je žaljenje zbog odluke premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se delegacija Sabora vrati u Zagreb.

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je nedopustivo gaženje i paljenje hrvatske zastave, ali i bilo koje druge zastave, bilo koje suverene zemlje.

Ovo je vrlo loša poruka koju kao narod šaljemo, istakao je predsednik Srbije povodom incidenta u parlamentu.

Naveo je da mi nećemo dozvoliti da neko sa strane ugrozi naše goste, ali je naveo da je veoma teško da se reaguje kada su u pitanju narodni poslanici.

“Postavlja se pitanje zašto je to napravljeno. Ja na to nemam odgovor. Naše je da to osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata, koji ništa od toga nisu osudili kada sam bio u Zagrebu, ne računajući osude Kolinde Grabar Kitarović”, rekao je Vučić.

Podsetio je da su ga tokom njegove posete Zagrebu vređali, da ga je poslanik Hrvatskog sabora “jurio po ulicama”, te da je uoči i na dan njegove posete tamo zapaljeno nekoliko zastava Srbije – ali da on nije prekinuo posetu.

“Vređali su me, nazivali su me četnikom, nazivali su me najpogrdnijim imenima. Meni to nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba, jer sam smatrao da je vrlo važno da razgovaramo”, rekao je Vučić i istakao da “strašno žali” zbog odluke Andreja Plenkovića da prekine posetu delegacije Sabora.

Komentarišući to što je srpska ambasadorka u Hrvatskoj odbila da primi protestnu notu Zagreba, Vučić je upitao – šta su to loše državni organi Srbije uradili.

Kako je rekao, u Hrvatskoj danas živi 186.000 Srba koji će se sada osećati lošije. Istovremeno, ukazao je, najavljuje se spomenik u Dvoru na Uni Alojziju Stepincu, pravosnažnom presudom osuđenom za zločine počinjene protiv Srba…

“Biće dakle sve to potpuno bačeno u zasenak i proći nezapaženo zbog naših gluposti, koje su za najstrašniju osudu”, rekao je predsednik Srbije.

U Hrvatskoj, podsetio je, ima deset gradova sa ulicama Mile Budaka, ustaškog zlikovca, a nismo reagovali ni na priče o ratnoj odšteti, iako su narušili teritorijalni integitet Srbije, što je, ističe, “u lice rekao Plenkoviću”, kao ni na to što su u zakon ubacili da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku…

“Sve smo to prećutali, a sada smo ‘dočekani’ time što je jedna opoziciona grupacija uradila”, rekao je Vučić.

Podsetio je da su i šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini u parlamentu dočekali nemogući uslovi, ali da nije prekinula posetu zbog toga.

“Šešelj je to radio i Federiki Mogerini, pa je ona govorila u nemogućim uslovima u Skupštini, ne samo da nije napustila Srbiju već ni Skupštinu Srbije”, rekao je Vučić.

Govoreći o najavljenom mitingu radikala i kontramitingu u Hrtkovcima, predsednik je poručio da jedino što može da kaže jeste da nikakvog nasilja nigde neće biti.

“Od Mogerinijeve očekujem reči ohrabrenja”

Predsednik Srbije istakao je da od sutrašnjeg razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini očekuje reči ohrabrenja, ali naglašava da se razgovori odnose pre svega na dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je kazao da se sa predstavnicima EU razgovara pre svega o odnosu Beograda i Prištine, a da sve ostalo zauzima svega deset odsto razgovora.

“Suštinski razgovaramo o odnosima Beograda i Prištine, koji predstavljaju najveću prepreku na našem evropskom putu – poglavlje 35. To znamo mi i znaju u EU. Postavlja se bezbroj pitanja, koliko ko ima šta kome da kaže. Imaćemo i mi poruke u vezi sa formiranjem ZSO. Pet godina nije formirana”, rekao je predsednik.

Vučić je ukazao da su Albanci imali rokove koje nisu ispunili, a danas sa oduševljenjem neki prihvataju što su navodno počeli da rade na tome.

“Sačekaćemo još tri i po meseca za ZSO” 

“Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija i to, ali nećete videti statut za tri i po meseca. Obmanjuju javnost međunarodne zajednice, onih koji su stvarali kosovsku nezavisnost”, poručio je predsednik.

Vučić je rekao da je pozicija Srbije čista, ali i užasno teška, jer ne razgovara sa Albancima, već sa onima koji ih štite, a to su SAD, Velika Britanija i “ko zna koje sve zemlje”.

“Kada razgovarate sa mnogo jačima, ruke su vam vezane, mnogo ste slabiji, ali vam preostaje samo da se hrabro i ponosito borite za svoju zemlju, za interese svog naroda, za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako bi mogao da opstane na svojim ognjištima”, objasnio je Vučić.

Kaže da ne postoji objašnjenje koje mogu da mu daju, i da ne mogu da mu pričaju bajke o nekim ustavima, zakonima, jer, kako je naglasio, zna svako slovo i tačku koja je izgovorena u Briselu.

“Znam koliko je bilo neistina namerno provedenih protiv srpske strane”, dodao je Vučić.

Na molbu da oceni izveštaj EK o napretku Srbije, predsednik je naveo da ne voli da ocenjuje tuđe ocene.

“Njihova ocena je da Srbija napreduje na evropskom putu. Normalno je da napredujete i to je dobra vest za Srbiju, ali to radimo zbog sebe, da bismo imali bolji pravni poredak, bolju ekonomiju, uređeniju zemlju. Nastavićemo da radimo i napredujemo”, rekao je Vučić.

“Samo jedna stvar nije ispunjena iz Briselskog sporazuma”

Predsednik Vučić je rekao da iz Briselskog sporazuma nije ispunjena samo tačka o formiranju ZSO, da ne očekuje da će Zajednica biti formirana ni za tri meseca, koliko je preostalo Prištini da to učini, prema novom roku koji je dobila od Brisela, ali da ne prihvata licemeran stav da su svi podjednako krivi.

“Srbija nije ni za šta kriva”, rekao je Vučić. Osvrćući se na činjenicu da je sutra godišnjica od potpisivanja Briselskog sporazuma, pre pet godina, a da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala na hitan napredak sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, Vučić kaže: “Pustite primenu ranije postignutih sporazuma.”

“Samo jedna stvar nije ostvarena – ZSO, to je prvih šest tačaka, i tu je tačka 13, koja govori o tome da će se o problemima u telekomunikacijama i energetici razgovarati i diskutovati. Telekomunikacije su rešene, a za energetiku se kaže samo da će se diskutovati. Samo ZSO nije rešena, a uvek obe strane moraju da budu krive”, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, ne prihvata taj licemerni pristup jer Srbija nije ni za šta kriva.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što EK u Izveštaju o Kosovu hvali Prištinu zbog napretka povodom formiranja ZSO, predsednik Srbije kaže: “Čestitam im na tome. Vidim kako je formirana, dokle se stiglo sa statutom. I to je to licemerje o kojem vam govorim.”

On takođe ističe da Srbi sa Kosova neće sami sutra ili prekosutra početi sa formiranjem ZSO, već će sačekati da prođe taj rok od tri meseca koliko je odredila EU.

“Ali, kažem vam, ni za tri meseca neće biti toga. Znam Albance, znam im mentore. Na njihovom udaru sam zato što sam to sve prošao, što im znam namere i zato što te priče više ne prolaze”, ističe Vučić.

On navodi da je Kosovo trebalo da upodobi sve propise i zakone da bi se formirala ZSO a da nisu upodobili nijedan: “Nula! Koga obamnjujete?”, upitao je on i dodao da će Srbija govoriti istinu.

“Pitanje reforme EU je njena unutrašnja stvar, mi radimo”

Izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o prednosti reformi u Uniji u odnosu na njeno proširenje tumačim kao unutrašnju stvar Evropske unije, izjavio je Vučić i istakao da su za Srbiju važne reforme koje ona sprovodi, a ne to da komentariše jednu ili drugu rečenicu evropskih zvaničnika.

“Idem 25. aprila na razgovor s Nišlijama” 

Vučić kaže da će ići u Niš 25. aprila, kako je najavio, zbog otvaranja novog pogona “Leonija”, ali i da će vrlo rado razgovarati s građanima koji protestuju zbog niškog aerodroma.

Kaže da Srbija nikoga neće terati na silu da uzme novac i razvija se, te da građani moraju da preuzmu odgovornost za takve odluke.

“Idem u Niš, naravno, da objasnim građanima, jer svi zajedno smo uradili mnogo za Niš – dobio je najlepši Klinički centar, to nije samo od novca Nišlija, već svih građana Srbije, dobija auto-put do Sofije, uskoro kreću radovi prema Merdaru i Prištini, dobio je šest novih fabrika, idem da otvorim Leoni, više od 2.000 radnika tu radi”, nabrajao je predsednik.

Neko je, primetio je Vučić, sve to počeo da gradi i zida kako nikad nije bilo i na sve je to, kaže, ponosan.

“Narod će imati poslednju reč, moje je da predložim sta mislim da je najbolje, i to posle teske borbe, a ne posle spavanja do jedan i glupih pitanja Međunarodnom sudu pravde i ćutanja na jednostano proglašenje nezavinosti”, poručio je Vučić.

I, kako je rekao, i ako narod neće to što ima da im kaže, nema problema…

“Neko drugi će tada morati da snosi odgovornost. A to u Nišu je najtupaviji protest, tupaviji od onog koji su organizovali Janković i Jeremić, kad je trebalo navodno da postavim Jankovića za premijera. Ovde je pitanje da nešto sto je društvena svojina prelazi u drustvenu svojinu. Jer, izlečili smo Niš od dugova i vi sad hoćete onome ko ima para i želi sve najbolje tom aerodromu, vi kažete da vam to ne treba”, naveo je Vučić, dodajući da se tu pominju neke fiks ideje o tome da se sve radi zbog nekih Rusa ili ko zna koga.

A reč je, dodaje, o ulaganju u Niš, ali, kako kaže, ako to građani ne žele, Srbija će da ulaže tamo “gde nas ljudi hoće, gde hoće svoju Srbiju”.

“Vi nećete svoju Srbiju, hoćete neke iz tamo nekih ambasada da vam pomažu , uzmite to…ništa nećemo na silu. Ali, isto tako narod onda mora da preuzme odgovornost. Ja te glupe razloge ne razumem, ali ako nećete, ti koji tako odluče moraće da sutra polože račune sugrađanima”, rekao je Vučić.

“Javni dug do kraja godine manji od 52 odsto BDP-a”

Srbija je najveći napredak ostvarila u oblasti ekonomije, što je konstatovano i u izveštaju EK, i to mora da pohvali svako, izjavio je Vučić i istakao da će do kraja godine javni dug biti manji od 52 odsto BDP.

“Najveći napredak je na polju ekonomije. Kada sam postao predsednik vlade plate u Srbiji su bile 340 evra, a danas prosečne plate već su 425 evra. Pre kraja godine biće između 480 i 500 evra”, rekao je Vučić.

Budžet Srbije, kaže, i dalje beleži suficit i to treću godinu zaredom. “Nikada to Srbija nije imala, sada treću godinu za redom imaće suficit”, naveo je Vučić.

Srbiji, ističe, više nisu potrebi nikakvi veliki krediti, a pre kraja godine prevremeno ćemo otplatiti još 700 miliona dolara kredita.

“Smanjujemo i dalje javni dug. Kada sam postao predsednik vlade javni dug je bio 77 odsto BDP, danas je 57, biće manji od 52 odsto do kraja godine. Time ostavljamo našoj deci za budućnost mnogo bolja vremena. To su za nas ključna pitanja”, ističe Vučić.

Istovremeno je u Srbiji, kako je rekao, za nekoliko godina izgrađeno autoputeva koje nismo izgradili u prethodnih 70 godina.

Nabrajajući planove na izgradnji puteva, Vučić je naveo Istočni krak Koridora 10, od Niša ka Pirotu i Dimitrovgradu, i Južni krak od Leskovca do Vranja i do granice sa Makedonijom.

Gradi se, kaže, i autoput Beograd-Čačak-Požega koji niko nije ni sanjao da će biti izgrađen, a sledi završavanje dogovora za Moravski koridor, kao i rad na putevima Beograd-Zrenjanin, Zrenjanin-Novi Sad, potom Ruma-Šabac, Šabac-Loznica.

“O prugama da ne govorim. Očekujem narednih dana potpisivanje konačno ugovora (za prugu) Beograd-Budimpešta i da se krene u taj veliki posao. To su stvari koje idu dobro”, zaključio je Vučić.

Izvor: RTS, Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.