Vučić sa svetskim liderima na otvaranju “Ekspa 2017” u Astani

0

Svetska izložba “Ekspo 2017” otvorena je večeras u Astani, glavnom gradu Kazahstana, a svečanosti je prisustvovalo više šefova država i vlada među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva.

Jedna kazahstanska petrohemijska kompanija zainteresovana je za Petrohemiju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Astani, te istakao da postoji i mogućnost saradnje u namenskoj industriji.

Pred ceremoniju otvaranja “Ekspo 2017” predsednik Srbije razgovarao je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim se najduže zadržao u razgovoru, zatim je pričao i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kao i indijskim premijerom Narendrom Modijem, luksembruškim šefom vlade Gzavijeom Betelom, a potom i sa kraljem Španije Felipeom VI.

“Ekspo 2017” u Astani okupio je, pored njih, i druge svetske i regionalne lidere, kao što su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Češke Miloš Zeman, Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je na otvaranje došao u pratnji sina, predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev, Jermenije Serž Sargsjan…

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Mongolije Cahijagin Elberdordž, Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, kao i premijer Pakistana Navaz Šarif, te visoki predstavnici Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Povodom otvaranja “Ekspa” priređen je spektakularni multimedijalni prikaz važnosti energije po čovečanstvo, uz moderni ples i igru sa svetlosnim i digitalnim efektima, a posebno je pomenut i Nikola Tesla kao naučnika koji ima najveći značaj što čovečanstvo može da koristi električnu energiju, ali i uz ukazivanje na alternativne izvore obnovljive energije.

Predsednik Srbije nastaviće sutra posetu Kazahstanu otvaranjem nacionalnog paviljona Srbije, a zatim i bilateralnim susretom sa predsednikom te zemlje Nazarbajevim.

Ima zainteresovanih za Petrohemiju, saradnja u namenskoj

Vučić u Kazahstanu boravi kao specijalni gost predsednika Nursultana Nazarbajeva na otvaranju izložbe “Ekspo 2017″, a ranije danas obišao je kompanije namenske industrije i razgovarao sa premijerom Bakitzanom Sagintajevim o saradnji u oblasti ekonomije, vojne industrije i tehnologije.

Svi dosadašnji razgovori, i za sutra planiran sastanak sa predsednikom Kazahstana, usmereni su, istakao je Vučić, ka daljem poboljšanju ekonomske saradnje dve zemlje.

On je, posle razgovora sa premijerom i predsednikom Senata parlamenta Kazahstana, u izjavi novinarima naveo da je sa sagovornicima razmotrio sve što je u prethodnih šest meseci ostvareno, podsećajući da su prve kazahstanske kompanije učestvovale u privatizaciji određenih srpskih preduzeća.

Ukazao je da je kazahstanska kompanija kupila preduzeće ZGLOB, koja se bavi održavanjem železničkih pruga.

„Petrohemijska kompanija iz Kazahstana zainteresovana je za Petrohemiju. To je veoma značajno za nas, pošto se mučimo sa hemijskim kompleksom. Jedino rešenje je da pronađemo one koji bi učestvovali u privatizaciji i preuzeli hemijski kompleks, a imaju izvore gasa i nafte koji su jeftiniji. Oni koji mogu da nabave primarni benzin i gas po nižim cenama neuporedivo lakše mogu da upravljaju hemijskim kompleksom nego mi u budućnosti”, objasnio je Vučić.

On je kazao da danas Petrohemija ima 60 miliona evra na računu i da nema problema, sa ovakvom cenom nafte, ali bi jednog dana, kada skoči cena nafte, ponovo država morala da je izdržava, te je zbog toga važno da se u ovom trenutku rešava problem.

Kazao je da je posetio i dve fabrike kazahstanske odbrambene industrije u kojima je moglo da se vidi kako dobro funkcioniše saradnja sa stranim firmama.

U kompaniji “„Paramaunt”, koja je kazahstansko i južnoafričko preduzeće, video je, kako je preneo, veličanstvena borbena vozila „”Arlan” i „Baris”, a za drugu kompaniju, „”Aselsan”, kazao je da je naprednija od “Teleoptika” i primer je onoga kako bi želeli da izgleda „”Teleoptik” i tamošnja proizvodnja proizvodnja žiroskopa, teleoptičkih uređaja.

„Počeli smo da razgovaramo, a sutra ćemo nastaviti, o zajedničkoj saradnji u ovoj oblasti. Oni su posetili Veliku Planu, videli Lazara i videli određene prednosti u odnosu na „Baris”. Oni imaju bolju zaštitu od mina sa donje strane, ali mi imamo neke druge bolje stvari, posebno vatrenu zaštitu i mogućnosti za odbranu vojnika u vozilu”, kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da bi zajedničkom saradnjom mogli imati više posla, posebno imajući u vidu razvoj situacije u svetu.

„Ulaganje u namensku industriju je dobro ulaganje u budućnosti ne samo zbog zaštite naše zemlje, već što ćemo moći da zaradimo najveći novac. u ćemo da ulažemo mnogo toga u narednom periodu”, najavio je predsednik.

Izrazio je uverenje da će za to biti razumevanja i u vladi, te podsetio da je vlada svojevremeno ovlastila predsednika u mandatu Tomislava Nikolića da brine o namenskoj industriji, jer, kako dodaje „samo zajedno možemo da postignemo velike rezultate”.

On se zahvalio predsedniku Senata parlamenta Kazahstana Kasimu-Žomartu Kemeluliju Tokajevu, kojem je uručio orden, na svemu što je kazahstanski narod učinio za Srbiju, posebno što Astana nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

„Ovo je većinski muslimanska zemlja i u njoj imamo iskrenog prijatelja. Oni ne žele da priznaju nezavisnost Kosova ni po koju cenu, bez obzira što ima mnogo poslovnih ljudi koji su prijatelji i sa predsednikom i sa njihovim rukovodstvom. Time pokazuju kako čuvaju nezavisnost i suverenost svoje zemlje, ali i ogromno prijateljstvo prema Srbiji”, podvukao je Vučić.

Predsednik je dvodnevnu posetu Kazahstanu jutros i počeo upravo obilaskom namenske industrije, kompanije “Kazahstan Aselsan inženjering” i “Kazahstan Paramaunt inženjering” – najveće preduzeće u centralnoj Aziji po izradi savremenih oklopnih vozila točkaša.

“Paramaunt” proizvodi oklopna vozila BKM “Arlan” sa pogonom 4×4, BKM “Nomad” 4×4 i BTR “Baris” sa pogonom 6×6, kao i 8×8.

Pogon je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava izradu oklopnih vozila sa ojačanom protivminskom zaštitom, prostire se na 13.500 kvadratnih metara, a kapacitet je 120 vozila godišnje.

U kompaniji “Kazahstan Aselsan inženjering” predsednik se informisao o vojnoj optici.

To preduzeće, koje je od decembra prošle godine pod upravom Ministarstva odbrane i aerokosmičke industrije Kazahstana, jedinstveno je po tome što ima status nacionalne kompanije, a proizvodi vojnu optiku.

Kad je reč o sastanku sa premijerom Sagintajevom, Vučić je rekao:

“U nekim oblastima smo bliže i konkretnoj saradnji. Prvi put smo videli i zainteresovanost vaših kompanija za naš hemijski kompleks, a na razvoju turizma tek treba da radimo, naročito na razvoju banjskog turizma”, naglasio je predsednik Vučić.

On je podvukao da će modernizacijom banja Srbija biti u mogućnosti da privuče veći broj kazahstanskih turista.

Premijer Sagintajev naglasio je da je nakon posete predsednika Nazerbajeva došlo do konkretizacije poslovne saradnje između dve zemlje, što je veoma značajno.

Predsednik Vučić pozvao je Sagintajeva na inauguraciju 23.juna.

Šef srpske države obišao je ranije danas i Biblioteku prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, kojoj je uručio kopiju Mirosavljevog Jevanđelja…

Srbija gradi novi imidž, prema zapadu, ali i istoku

Predsednik Srbije istakao je da Srbija gradi novi imidž i novo lice, ne samo prema zapadu, već i ka istoku.

On je istakao da je srećan i ponosan, pre svega zbog građana Srbije, što može večeras da prisustvuje otvaranju svetskog sajma „Ekspo 2017″ u Astani, zajedno sa svetskim liderima poput ruskog predsednika Vladimira Putina, kineskog predsednika Si Đinpinga, indijskog premijera Narendra Modija, ali i luksemburškog i pakistanskog premijera i drugih šefova država ili vlada.

„Imaću priliku da budem u njihovom društvu na večeri. Kazahstan je jedna od retkih zemalja koja može sve te ljude da dovede, a sve ih je doveo predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev”, rekao je Vučić.

„Mislim da Srbija gradi novi imidž i novo lice prema celom svetu, ne samo prema zapadu, već i ovde ka istoku. Smatram da je naša zemlja, koja ima tek nešto više od sedam miliona stanovnika, koja je teritorijalno veoma mala, posebno u poređenju sa Kazahstanom, koja je 9. po površini u svetu, uspela da zauzme veoma visoko mesto, zbog naše politike očuvanja nezavisnosti i suvereniteta, i samostalnog donošenja odluka u spoljnopolitičkom delovanju i obraćanju”, podvukao je on.

Vučić je kazao da je ponosan na građane i zahvalan što su želeli takvu politiku da grade i da ona bude tako i zastupljena.

Izrazio je uverenje da će na njegovu inauguraciju u Beograd doputovati ili predsednik ili premijer Kazahstana, čime će ukazati veliku čast i poštovanje našoj zemlji.

Vučić pozvao Srbe sa KiM da podrže Srpsku listu

Aleksandar Vučić pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da na predstojećim pokrajinskim izborima glasaju za Srpsku listu, i poručio da Srbija i čitav srpski narod zajedno sa svojim sunarodnicima u pokrajini brane ono što nam je sveto i neotuđivo.

U pismu predsednika Vučića, koje je na završnom mitingu Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici pročitala narodna poslanica i potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marija Obradović, navodi se da je pred građanima Srbije na Kosovu i Metohiji istorijska odluka od koje u velikoj meri zavisi uspeh borbe za srpske nacionalne interese u pokrajini.

“Jedino Srpska lista je proistekla iz svesti da je zajednički interes srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i jedinstven nastup Srba na izborima u Pokrajini mnogo važniji i snažniji od svega što nas deli. Jedino Srpska lista je politička snaga na Kosovu i Metohiji koja će uz pomoć i podršku Republike Srbije moći da odbrani ključne državne i nacionalne interese u Pokrajini i da se u Prištini izbori za formiranje Zajednice srpskih opština – krovne institucionalne zaštite kolektivnih prava Srba na Kosmetu”, navodi se u pismu.

Predsednik Vučić poručio je i da jedino Srpska lista, u saradnji sa Beogradom, može da garantuje opstanak svih srpskih institucija i postojanje Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a time i egzistenciju Srba u Pokrajini.

Putin rekao Vučiću da Migovi stižu do sredine jula
Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je danas garantovao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će šest “migova 29”, za potrebe Vojske Srbije stići najkasnije do sredine jula, pišu “Večernje novosti”.

Kako navodi list na svom sajtu, ovo je najznačajniji detalj iz razgovora dvojice državnika na marginama ekonomskog skupa u Kazahstanu.
Putin i Vučić su u srdačnom razgovoru razmatrali i političku situaciju na Zapadnom Balkanu.
Ruskog predsednika je zanimalo i kako Vučić vidi odnose u regionu i narastajuće pretnje albanskog ekstremizma, navode “Novosti”.
Neka rešenja Astane primenićemo kod nas
Vučić je prošetao je danas centrom Astane i naveo da bi neka rešenja koja su u tom gradu pirmenjena mogla da se prenesu i na gradove u Srbiji.
Vučić je u šetnji Astanom ambasadoru Kazahstana u Srbiji poručio da može da se ponosi onim što je u tom gradu urađeno.

Predsednik Srbije je obišao grad, sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, i članovima delegacije Srbije, između sastanaka sa kazahstanskim zvaničnicima.

On je ukazao na lepotu grada, koji je nastao ni iz čega zahvaljujući predsedniku te zemlje Nursultanu Nazarbajevu, na visoka, moderna zdanja, ali i parkove, kojih je mnogo u glavnom gradu Kazahstana.

Vučić je tom prilikom rekao da namerava da neka rešenja, koje je primenila Astana, i stvari koje bi dodatno mogle ulepšati gradove u Srbiji, prenese i u našu zemlju.

Izvor: Tanjug, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.