Vučević sa predstavnicima lokalne samouprave BiH

0
Foto: novisad.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa učesnicima studijske posete iz gradova i opština Bosne i Hercegovine koji u Srbiji borave od 22. do 24. maja.

Studijsku poseta se održava u Novom Sadu za gradonačelnike i koordinatore za LER iz deset BFC SEE(Business Friendly Certification South East Europe) opština i gradova a to su Bijeljina, Trebinje, Doboj, Laktaši, Gradiška, Gradačac, Zenica, Posušje, Jablanica i Novi Grad Sarajevo, kao i za predstavnike nadležnih ministarstava i partnerskih institucija iz Bosne i Hercegovine.

“Imamo čast da ugostimo naše prijatelje iz Bosne i Hercegovine, iz oba entiteta, kako iz Federacije, tako i Republike Srpske. Razgovaraćemo sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i viših nivoa vlasti, koji su zajedno sa NALED-om i organizacijom USAID došli u naš grad sa konkretnom temom, a to je saradnja u oblasti privrede, odnosno povezivanje privrednika i jedinica lokalnih samouprava. Ovde smo da saslušamo jedni druge, da razmenimo međusobna iskustva i različita zapažanja, kao i sve ono što može biti zajedničko u cilju što boljeg odnosa prema privrednicima na teritorijama na kojima živimo. Smatram da je ovo dobra prilika da se upoznamo, da naši prijatelji čuju šta mi radimo u Novom Sadu na polju privrede, a da mi čujemo od njih kako oni rešavaju određene probleme i pitanja u tom sektoru”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Sekretar u Federalnom ministarstvu razvoja, preduzetništva i obrta, Jozo Bejić istakao je da je on i predsednik Mreže Federacije BiH za povoljno poslovno okruženje, naglašavajući značaj sertifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) što predstavlja jedinstven program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje opštine u regiji Jugoistočne Evrope pružaju privrednicima kako navode u saopštenju.

“U delegaciji koja je danas u poseti Gradskoj kući imamo gradonačelnike i načelnike oba entiteta, koji su nosioci sertifikata. Taj sertifikat poseduju 44 grada i opštine u regionu, a čak pola od toga pripada Federaciji, dok ga u Republici Srpskoj ima oko deset opština. Želimo ovu plodonosnu saradnju da nastavimo sa opštinama i gradovima Republike Srbije, kao i sa ostalim državama u regionu i da dobre ideje i politike implementiramo u destinacijama iz kojih dolazimo”, rekao je Jozo Bejić.

Foto: novisad.rs

Cilj studijske posete je razmena iskustava i dobre prakse u pogledu upravljanja aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja – privlačenje investicija, jačanje javno-privatnog dijaloga, upravljanje investicionim potencijalima/lokacijama. Kako se navodi u saopštenju, predviđeno je da se partneri iz regiona sastanu sa predstavnicima relevantnih institucija i ministarstava, kao i da se upoznaju sa pozitivnim modelima proaktivnih lokalnih samouprava u pogledu privlačenja investicija i saradnje sa privredom, a pored Novog Sada, oni će posetiti Beograd i Šabac.

Teme o kojima se razgovaralo na sastanku u Gradskoj kući su bile usmerene na investicione potencijale grada, modele koji se primenjuju u pogledu jačanja i ostvarivanja dijaloga sa privredom, kao i na reforme koje je potrebno sprovesti u okviru lokalne administracije da bi se održala povoljna poslovna klima.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.