Vučević: Počeli razgovori za izgradnju četvrtog mosta preko Dunava

0

“Za brojne programe finansijske podrške porodicama sa decom, Novi Sad ove godine izdvaja 484 miliona dinara, što je 48 miliona dinara više nego prošle godine”, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, gostujući danas u emisiji “Grad i mi” Radio-televizije Vojvodine.

On je naveo da je od tog iznosa, 250 miliona predviđeno za druge oblike subvencija, koje se isto odražavaju na podršku porodicama sa decom, a u ovoj godini povećana su sva davanja i uvedena nova, poput simbolične nagrade za bebe, koje rođendan slave zajedno sa gradom Novim Sadom, istakao je Vučević za RTV.

“Novi Sad je jedna od pet lokalnih samouprava, koje imaju pozitivan prirodni priraštaj, i godinama najviše sredstava izdvaja za mere pronatalitetne politike”, kaže Vučević i naglašava da su spremno dočekali pozive da se uključe u nacionalnu kampanju u cilju poboljšanja demografske slike Srbije.

“Ja sam ponosan na to što je predsednik države inicirao, i dobro je da se sve lokalne samouprave uključe u zavisnosti od svojih mogućnosti. Pored aktivnih mera, razmišljamo i o novim. Recimo, proverićemo da li javno-komunalna preduzeća imaju prostorne mogućnosti da otvore obdaništa za decu svojih zaposlenih. Plan nam je da dograđujemo i proširujemo vrtiće, da gradimo nova obdaništa, jedno će biti u nekadašnjoj policijskoj stanici u ulici Miše Dimitrijevića. Hoćemo da mnogo više ulažemo u predškolske i školske objekte, i to je jedan jasan vid podrške porodicama sa decom”, dodaje Vučević.

Proširenje kapaciteta “Radosnog detinjstva”, cena boravka verovatno ostaje ista

“Cena vrtića nije promenjena od 2006. godine, i jedna je od najnižih u državi. Roditelji plaćaju oko 2.000 dinara mesečno, a grad pokriva 80 odsto ostalih troškova. Daću sve od sebe da ne dođe do promene cene na teret roditelja. Istovremeno, radićemo na proširenju kapaciteta “Radosnog detinjstva”. Ako ova godina bude bila ekonomski i finansijski dobra, a samo za prva dva meseca 2018. godine imamo 250 miliona dinara više u budžetu od naplate poreza na zarade, što je za 30 odsto veće punjenje budžeta u odnosu na isti period prošle godine, planiram da izađemo sa još jačim finansijskim paketom podrške roditeljima za decu i u privatnim i u državnim vrtićima, naglasio je Vučević.

Učiniću sve da ne dođe do generalnog štrajka JGSP

“Neverovatno je da se neka unutrašnja nezadovoljstva, previranja, neslaganja u jednom javno-komunalnom preduzeću reflektuju na živote građana”, odgovorio je gradonačelnik na pitanje kako će zaštiti Novosađane od najavljenog generalnog štrajka gradskog prevoznika, s obzirom na to da je već jednom obustavljen saobraćaj.

“Nisam siguran da su oni dobro razumeli svoj posao, da grad daje pare i da ih građani plaćaju da bi ih oni kažnjavali, i nisam siguran da oni dobro dimenzioniraju sebe, posebno rukovodstvo koje je uvek krivlje nego zaposleni. Nisam  poslednjih dana razgovarao sa rukovodstvom jer, iskreno, ne znam šta više da im kažem. Budžetska inspekcija završava rad za sedam dana, i ja ne želim da prejudiciram izveštaj. Jedino što mogu da kažem do tada je da su ljudi iz GSP-a izgubili moje poverenje”, kaže Vučević.

“Učiniću sve da ne dođe do generalnog štrajka 16. aprila, jer mislim da to ne bi bilo dobro ni za koga”, objasnio je on.

Počeli razgovori za izgradnju četvrtog mosta preko Dunava

Kako RTV navodi, Vučević kaže da su sa predstavnicima Pokrajine počeli razgovore o pripremnim radnjama za izgradnju četvrtog mosta preko Dunava, kako bi do 2020. godine počeli sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa. Radi se o projektu nastavka zapadne obilaznice oko Novog Sada, koji podrazumeva spajanje Bulevara Evropa i Bulevara Patrijarha Pavla, i prelazak preko Dunava kod ribarskog ostrva na obilaznicu oko Sremske Kamenice. Vučević naglašava da nastavljaju programe podrške i podsticaja razvoja malog i srednjeg preduzetništva, za šta će kroz brojne podsticajne programe ove godine biti izdvojeno 148.600.000 dinara bespovratnih sredstava.

Nikoga ne favorizujemo, ulažemo u obrazovanje mladih stručnjaka

Upitan da li se slaže sa tim da su privilegovani strani investitori i da se time ugrožava domaći it-sektor, kako tvrde novosadske it kompanije i klaster, zbog toga što je Vlada Srbije odobrila subvencije od 9,5 miliona evra kompaniji “Kontinental”, koja je u Novom Sadu otvorila razvojno-istraživački centra, Vučević odgovara:

“Neistinita je priča da neko nekog favorizuje, jer mi ulažemo i u obrazovanje mladih stručnjaka i pomažemo razvoj domaćih privrednika. Mislim da ta priča da nas stalno neko ugrožava, a da pri tome hoćemo da imamo nova radna mesta i nove investicije, i da Srbija treba da bude deo Evropske unije i otvoreno tržište, nije u redu. Neka se takmiče za kadrove, neka bude još bolja konkurencija, nek naši svršeni studenti koji mogu da nađu posao u ovim kompanijama mogu da biraju između poslodavaca, neka vide ko im nudi bolje uslove… Pa zar nije to poenta jedne tržišno orjentisane ekonomije? Zašto bi bilo ko imao monopol? U krajnjem slučaju, i taj “Kontinental” je sada domaća firma. Registrovana je u Srbiji, sa sedištem u Novom Sadu. Da li mislite da će u “Kontinentalu” neko da radi neko neprijavljen, da primi jedan deo zarade na račun, a drugi deo “ovako”, da neće dobiti putne troškove, topli obrok, najmanje tri nedelje godišnjeg odmora .. Velike kompanije se ne igraju sa tim stvarima. U tome i jeste jedna od prednosti njihovog dolaska na tržište. It sektor, automobilska industrija u kojoj radi više od 6.000 ljudi, turizam, ugostiteljstvom, hotelijerstvo, tu vidim veliki prostor za ulaganje u Novom Sadu”, objašnjava on za RTV.

“Evropska prestonica kulture 2021” nije privatno preduzeće

Vučević je odbacio navode pojedinih medija da se projekat “Evropska prestonica kulture 2021” pretvara u nečije privatno preduzeće. Na pitanje kako će zaštiti titulu svih Novosađana, on kaže:

“Neće se pretvoriti ni u čije privatno preduzeće, niti je to privatni projekat. To je pobeda svih Novosađana. To je titula Novog Sada i niko nema monopol nad njom. Možemo da proverimo sve te navode, ali ja lično imam moralni problem kada BIRN nekoga napadne, i kada vidim da strana vlada, britanska vlada, finansira projekat napada na EPK 2021. Tu imam jednu dobru političku rezervu zašto se to dešava. Ovom prilikom obećavam da ću u skladu sa svojim mogućnostima učiniti sve da nam ti dušebriznici ne bace senku na sjajnu pobedu Novog Sada i Novosađana”, zaključuje Vučević, piše RTV.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.