Vučević: Novi Sad zaslužuje da radimo za njega

0

Miloš Vučević , gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke u intervjuu za „Alo“ kaže da je pre samo pet godina Novi Sad imao milionska dugovanja i javna preduzeća na ivici bankrota, dok danas na koju god stranu da pogledate, vidite grad koji se gradi i razvija.

Iako u Novom Sadu ima 700 aktivnih gradilišta, Vučević ističe da su najveći potencijali grada zapravo Novosađani; vredni i pošteni, kao i Novosadski univerzitet, koji je prema njegovom mišljenju, najveća i najznačajnija fabrika.

1.Na čelu Novog Sada ste već dva mandata, na koje ostvarene rezultate ste najponosniji?

“Ponosan sam na svaki pomak u poboljšanju kvaliteta života Novosađana. Nije još vreme za podvlačenje crte, posebno zato što mnogi rezultati ne mogu odmah biti vidljivi. Pre 5 godina, kada je SNS preuzela vlast u Novom Sadu, mi nismo krenuli od nule, već iz debelog minusa. Prethodnici su ostavili milionska dugovanja, sudske sporove, javna i komunalna preduzeća na ivici bankrota, … tako da je trebalo vremena da se stabilizuje sistem da bismo uopšte mogli da krenemo dallje. A danas, pet godina kasnije, na koju god stranu da pogledate, vidite kako se Novi Sad gradi i razvija. Imamo preko 700 aktivnih gradilišta, a neka od njih su među najvećima u zemlji. Nakon 18 godina od NATO bombardovanja, gradimo novu zgradu Radio televizije Vojvodine, završavamo izgradnju Žeželjevog mosta, potpuno rekonstruisemo najprometnije saobraćajnice, uređujemo Univerzitetski kampus, gradimo zgradu Hitne pomoći, muziču i baletsku školu”.

2. Šta su vam prioriteti u narednom periodu kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta života građana?

“Nastavak infrastrukturnog opremanja svih delova grada ravnomerno, zapošljavanje, odnosno privlačenje investitora i poboljšanje privredne klime, jačanje turističkih potencijala, završetak svih kapitalnih projekata koje smo počeli, dalje opremanje vrtića, škola i domova zdravlja, i pripreme za realizaciju projekata Omladinska prestonica Evrope 2019. i Evropska prestonica kulture 2021. godine”.

3. Koje investitore ste doveli u Novi Sad?

“Pre ostalih bih istakao kompanije Delfi i Lear, čiji dolazak je promenio investicionu sliku Novog Sada. Poslednjih 25 godina grad je praktično ostao bez svih industrijskih kapaciteta, a najveća šteta je učinjena tokom loše sprovedene privatizacije, tako da su to prve fabrike posle vise decenija, i to u jednoj od najmoćnijih industrijskih grana – u autoindustriji. Oni trenutno zapošljavaju oko 4500 ljudi. To su dobre i sigurne investicije koje za sobom „povlače“ i sve ostale, i pokreću mnoge privredne potencijale grada. A kakve potencijale imamo najbolje pokazuje odluka nemačke kompanije Kontinetal da u Novom Sadu otvori svoj Centar za istraživanje i razvoj. To znači da, osim dobrih radnika srednjestručnog profila, mi imamo i naobrazovaniji inženjerski kadar, da smo mi u vrhu Evrope. Ako imate u vidu to da je Novi Sad centar i IT indistrije, da nas s pravom nazivaju silicijumska dolina, koji se kontinuirano razvija, onda se logično da se neće zaustaviti na dolasku „Kontinentala“”.

4. Koji su najveći problemi Novosađana?

“Uglavnom su to komunalni problemi. Važno je da mi osluškujemo potrebe sugrađana, i urgentno rešavamo kad god je to moguće. A sve konstruktivne promedbe i sugestje znače nam u daljem strateškm planiraju. Ja sam svakodnevno na terenu, tako da mnogi imaju priliku gradonačelniku da kažu šta ih muči. Imam utisak da smo se malo izdigli iznad petparačkog politiziranja, jer Novi Sad ne zaslužuje da kukamo i kritikujemo, već da radimo za njega, i da ga učinimo bojlim za našu decu”

5. Veliki problem u gradu je i parkiranje, kakvi planovi su za rešavnje nedostatka parking mesta?

“Parkiranje je hroničan problem koji verovatno niko nikada u potpunosti neče rešiti, ali mi sve činimo da ga ublažimo. U centru grada, između ulica Šafarikove, Uspenske i Pavla Papa, predviđena je izgradnja višespatne garaže. Obezbeđen je novac za rešavanje imovinsko pravnih odnosa sa vlasnicima postojećih objekata na toj lokaciji, što je i uslov za svaki sledeći korak. Ima još ideja i potencijalnih lokacija za izgradnju javnih garaža, ali razmatraćemo ih nakon detaljne analize parkiranja u celom gradu i mreže javnih garaža”.

6. Bili ste jedan od najozbiljnijih kandidata za premijera. Da li ste razočarani što niste izabrani?

“Naprotiv. Ponosan sam što sam drugi mandat gradonačelnik grada u kojem sam rođen, što su moji sugrađani ponovo izabrali SNS da vodi Novi Sad. Ponosan sam na to što sam potpredsednik Srpske napredne stranke. Počastvovan sam što je predsednik stranke Aleksandar Vučić javno isticao rezultate mog rada, i što sam dovođen u vezu kao njegov naslednik. Premijerka Ana Brnabić odlično radi svoj posao, i ona je bila pravi izbor. U Vladi Srbije, Novi Sad ima i partnera i prijatelja”.

7. Koji su najveći potencijali Novog Sada?

“To su Novosađani, vredni, pošteni, dobre komšije, dobri radnici, zatim naš Univerzitet kao najveća fabrika, naši najbolji đaci čija lica na bilbordima krase ulice grada, štićenici fondacije Privrednik, naši šampioni”.

8. U javnosti ste poznati i kao gradonačelnik koji ne koristi beneficije svoje funkcije, odnosno odrekli ste se službenog automobila, troškova za reprezentaciju.. Zbog čega ste se odlučili na takav korak?

“Ne mislim da je umesno nekome prebrojavati kafe i pređene kilometre, niti mislim da ce neko raditi bolje ako ne pije ništa i ide peške. Nekada jedna kafa može da se završi milionski posao. Bitni su razultati, i time se bavimo, i tako se merimo. A to da smo maksimalno štedljivi i odgovorni prema svakom dinaru iz gradske kase- se podrazumeva”.

9. Da li ste razočarani odlukom da se uporedo s beogradskim ne ide i na vanredne parlamentarne izbore?

“Nema tu mesta za lična razočarenja. Pričamo o tome šta je najbolje za Srbiju. Ja sam svoj stav izneo predsedniku Vučiću, i stranačkim kolegama”.

Izvor: Alo

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.