Vučević: Novi Sad grad koji zna da ceni znanje

0

 

Četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja koji je okupio rektore vodećih univerziteta Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope održan je na Univerzitetu u Novom Sadu. Reč je o međunarodnoj platformi za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) – ”Mehanizam 16+1”, pod okriljem Inicijative ”Pojas – put”.

Tom prilikom učesnike sastanka pozdravili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, kao i zamenik ministra prosvete Narodne Republike Kine Du Dženjuen.

– Znanje i obrazovanje su najveća moć koju ima jedan narod, to je njegov najjači resurs, ekonomski prvenstveno, jer živimo u svetu u kojem istraživanje i inovacije obezbeđuju prosperitet. Znanje je najvažniji proizvod, ali zahteva da se u njega stalno investira. Kao lokalna samouprava pokušavamo da budemo jednako brzi kao zahtevi koji nam se svakim danom nameću, kako se razvija i širi naš Univerzitet u Novom Sadu koji ima bezrezervnu podršku Grada. Pomažemo da imaju što bolje uslove za rad, da Univerzitetski kampus bude moderno infrastrukturno opremljen, da dobija nove sadržaje i prostorne kapacitete, poput Naučno tehnološkog parka čija je izgradnja u toku, a sve to uz apsolutno očuvanje autonomije Univerziteta – naglasio je gradonačelnik Vučević i dodao da od ovakvih skupova očekuje da daju rezultate koje će najpre osetiti studenti i naučni radnici, a potom i svi građani kroz poboljšanje kvaliteta života.

– Da bi išli u korak sa veoma brzim promenama koje nosi vreme u kojem živimo svaki obrazovni sistem mora da bude otvoren za iskustva drugih i zato je veoma važno što se događaj koji je okupio predstavnike ministarstava obrazovanja iz 17 zemalja i čak 80 univerziteta održava u Novom Sadu – istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prema rečima ministra Mladena Šarčevića uvek se mora imati u vidu da je obrazovanje javno dobro i javna odgovornost, posebno zbog toga što su viskokobrazovani kadrovi pokretači razvoja društva. On je ocenio da je potrebno podržati bilateralnu saradnju i razmenu znanja i iskustava naročito u uslovima globalizacije visokog obrazovanja.

U okviru četiri sednice predstavnici renomiranih univerziteta razgovarali su o unapređenju obrazovne saradnje i usklađivanju obrazovnih strategija u cilju jačanja ovog segmenta globalne sveobuhvatne inicijative ”Pojas-put” koju je pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping 2013. godine.

Srbija daje aktivnu podršku intenziviranju saradnje u ”Mehanizmu 16 + 1” u svim oblastima, kao i realizaciji ideje ”Pojas i put”, kojim povodom je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u maju ove godine u Pekingu učestvovao na prvom međunarodnom Forumu lidera ”Pojas i put” uz predsednike još 28 država.

Za učesnike Četvrtog sastanka Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u zgradi Pokrajinske vlade biće upriličen svečani prijem, a domaćini su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.