Vučević: Novi Sad, dobra destinacija za poslovanje

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom prisustvovao 2. sednici Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga.

vucevi

“Novi Sad se ocenjuje kao dobra destinacija za poslovanje i mi na to gledamo pozitivno, ali svakako bismo želeli da budemo još bolje mesto za razvijanje biznisa, a pre svega za otvaranje novih radnih mesta. Ovo je za mene dobra prilika da čujem glas privrednika, odnosno one  ljude koji pune budžet, koji plaćaju poreze i zapošljavaju. Neophodno je da čujemo njihovo mišljenje o  aktuelnim stvarima i dešavanjima, o tome šta ne valja u sistemu i da direktno sagledamo njihov pogled na situaciju. Zahvalan sam na pozivu da učestvujem na ovoj sednici i čestitam Privrednoj komori Srbije na svemu što je radila prethodnih godina. Dobri rezultati, odnosno značajan napredak Srbije na rang listi Globalnog indeksa konkurentnosti za ovu godinu koju objavljuje Svetski ekonomski forum potvrda je dobre strategije i jasnog opredeljenja Vlade Republike Srbije, odnosno rukovodstva naše države. Takođe, u ovom kontekstu važno je pitanje dualnog obrazovanja, odnosno priprema učenika kroz sistem obrazovanja za uključivanje u privredu. Ključni faktor za sve investicije, nisu ni zemljište ni infrastruktura, nego ljudski resursi i samo kroz tu prizmu se mogu sagledati i zaista razumeti zahtevi privrede” rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

vucevic 1

Nakon usvajanja zapisnika sa 1. Konstitutivne sednice Parlamenta, prisutnima se obratio Marko Čadež, kao i v.d. direktora Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga Olivera Simović. Na sednici je predstavljena šesta kvartalna analiza propisa, kao i tekuća privredna kretanja u Južnobačkom upravnom okrugu za period januar-jun 2017. godine. Marko Čadež je istakao da su Novi Sad i Južno-bački okrug region koji raste i kad je u pitanju izvoz proizvoda i usluga, i pad nezaposlenosti.

“Mi treba što češće da razgovaramo direktno sa privrednicima i rešavamo njihove probleme. Ovde je više od 40 kompanija koje su članice Parlamenta, i ovo je prilika da ih upoznamo sa nekim novim instrumentima kada je u pitanju uticaj Privredne komore Srbije na promenu pravilnika, zakonodani okvir, donošenje novih zakonskih rešenja i podzakonskih akata. Govorićemo o mogućnostima povezivanja sa novim tržištima, o izvozu robe u inostranstvo, a i o ulozi lokalne samouprave u procesima privrede. Zato se zahvaljujem gradonačelniku što je prepoznao ulogu ovog Parlamenta kao institucije koja treba da kaže sa čime se suočavaju privrednici u svakodnevnom poslovanju, kako bi lokalna administracija mogla pravovremeno da reaguje” naglasio je Marko Čadež.

V.d. direktora Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga Olivera Simović je istakla da je od krucijalne važnosti da postoji sprega između vlasti i privrede, da je to upravo jedna od uloga Privredne komore, odnosno da treba čuti privrednike, razmeniti planove i informacije i proizvesti zajednički dogovor povoljan za sve.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.