Zobenica: Vojvodina ima aktivnu ulogu u kreiranju politike AER

0

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik Skupštine evropskih regija (AER), učestvovao je danas u Briselu na sastanku Izvršnog odbora ove najuticajnije evropske regionalne organizacije.

Na ovom sastanku, posvećenom zaduženjima potpredsednika AER-a, potpredsednik Zobenica u čijoj je nadležnosti međuregionalna diplomatija, predstavio je dvogodišnji plan rada i predviđenih aktivnosti. On je naglasio značaj promovisanja AER-a u regijama koje još uvek nisu članice ove mreže, kao i iniciranje dijaloga i saradnje među regionima koji su geografski udaljeni, ali kulturološki, sociološki i ekonomski povezani.

„Neophodno je inicirati snažniju saradnju regiona koji će pronaći zajednički interes u tom partnerstvu, kao i aktivnije učešće regiona koji potiču iz zemalja koje još uvek nisu članice Evropske unije (EU). Postoje regioni koji imaju dugogodišnje kulturološke i istorijske veze i takve veze mogu i moraju biti iskorišćene na obostranu korist. Dobar primer uspešnog povezivanja je saradnja između AP Vojvodine i norveške regije Nordland, koja je ove godine rezultirala i zajedničkim obeležavanjem značajnih istorijskih datuma za dve države, uz učešće visokih predstavnika Republike Srbije i Kraljevine Norveške“, ocenio je Zobenica.

On je dodao da je AP Vojvodina vrlo ozbiljno shvatila svoju ulogu u okviru AER-a i radnih tela ove organizacije, što je pokazala svojom posvećenom ulogom u dosadašnjem radu, saradnjom na projektima, kao i organizacijom brojnih događa. Potpredsednik Zobenica je naglasio da Vojvodina, vođena tim ciljem, ima želju i kapacitet da sledeće godine bude domaćin jesenjeg plenarnog zasedanja sva tri komiteta AER-a, koji predstavlja jedan od najznačajnijih godišnjih sastanaka ove organizacije.

Na sastanku Izvršnog odbora u Briselu razgovaralo se i o predlogu budžeta za 2018. godinu, a predstavljene su i dosadašnje aktivnosti, kao i najnovije informacije u vezi sa projektima EU koje sprovodi AER.

AER je najveća nezavisna mreža regiona u Evropi, okuplja više od 150 regiona iz 30 zemalja, uključujući i 15 međunarodnih organizacija. Ova institucija ima veliku ulogu u prepoznavanju regiona kao ključnih aktera u procesu donošenja odluka i daljoj izgradnji Evrope, a AP Vojvodina je punopravani član od 2002. godine.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.