ZOBENICA: Pokušaću da doprinesem daljem razvoju pokrajine

0

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica protekle nedelje izabran je za potpredsednika Komiteta 1 Skupštine evropskih regija (AER), na plenarnom zasedanju tog komiteta koje se održava u turskom gradu Izmir.

Zobenica ističe da je to značajno priznanje za Vojvodinu i da će na toj poziciji pokušati da doprinese daljem razvoju pokrajine.

“Za Vojvodinu je jako bitno što je uspela da potvrdi svoju reputaciju u okviru AER-a time što smo dobili mesto potpredsednika Komiteta 1. To nije moja zasluga. Ja sam odnedavno potpredsednik Skupštine Vojvodine, a samim tim i član biroa AER-a i član jednog od tri komiteta u AER-u. Velika je čast kada bilo koji Srbin zauzme bilo koju poziciju u okviru nekih međunarodnih instanci i zaista sam ponosan što ću u narednom periodu biti na poziciji na koju sam izabran”, rekao je Zobenica u razgovoru za “Dnevnik”.

Potpredsednik Skupštine kaže da su predstavnici Vojvodine u proteklom periodu nedovoljno koristili potencijale AER-a.

Kada je reč o poseti u Briselu, Zobevica kaže da su to iskoristili kao šansu da razgovaraju i uspostave dobre kontakte sa najbitnijim regijama u okviru AER-a sa kojima Vojvodina ima kontakte: Lombardijom, Baden Virtenbergom, Štajerskom – ubedljivo najjačim regionima u Evropi.

“Kada se održe sastanci na tim nivoima, a uz to Novi Sad osvoji prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, čovek se vrati srećan sa tog putovanja”, kaže Zobenica za “Dnevnik”.

Komitet 1 se bavi ekonomijom, ekonomskim razvojem, mobilnošću, privredom, poljoprivredom, ekologijom, energetikom i drugo. Na pitanje za šta će se zalagati kao potpredsednik Komiteta 1 AER-a, Zobenica kaže da ima mnogo oblasti u kojima je moguće napraviti konkretne rezultate.

“Prilikom naše posete Norveškoj u julu, kada smo bili na Generalnoj skupštini AER-a, ostvarili smo kontakt sa osobom koja je u okviru AER-a zadužena za projekte, gde kao rezultat imamo da su Novi Sad, Zrenjanina i Sremska Mitrovica konkurisali za ozbiljne projekte preko AER-a pri fondaciji Leonarda Dikaprija koja ove godine daje milijardu dolara za 100 projekata. Od tih 100 projekata, 10 će biti iz Evrope, i zaista bi bilo izvanredno kada bi jedan od tri srpska projekta prošao i dobio sredstva za realizaciju”, rekao je on.

Posle 13 godina održana je zajednička sednica dve vlade – Srbije i Vojvodine. Na pitanje da li se može takva saradnja očekivati i na skupštinskom nivou, Zobenica kaže da je mnogo bitnije da se dve vlade sastaju, jer imaju mnogo više zajedničkih tema, nego što je to slučaj sa dve skupštine.

Kao potpredsednik Izvršnog odbora SNS u čijem je delokrugu Vojvodina, po prvi put se susrećemo da je jedna stranka na lokalnim izborima u Vojvodini postala vlast u svih 45 opština i gradova. Zobenica kaže da su veoma ponosni na taj rezultat.

“Verujem da je situacija u lokalnim samoupravama takva da uvek može biti bolja, ali generalno mislim da naši gradonačelnici i predsednici opština itekako rade posvećeno, solidno, a rezultati ovih izbora gde jesmo bili vlast u većini lokalnih samuprava i pre izbora 2016. godine dokazuje da način na koji rade ljudi, ipak zavređuje neko poverenje kad su dobili toliko broj glasova. Nikad ne možemo biti potpuno zadovoljni, niti sebe ocenjivati najvišim ocenama i uvek težimo da budemo još bolji i kvalitetniji na pozicijama na kojima jesmo kao pojedinci”, rekao je on.

Potpredsednik Skupštine kaže da je Srpska napredna stranka, ne u jednoj opštini, odlučila da promeni predsednika opštine.

“Stvar je potpuno jasna. Onaj ko ne dobije novi mandat, očigledno da nije radio u skladu sa onim što su očekivanja stranke i nije imao rezultate ili se u međuvremenu pojavio neko ko je sposobniji, agilniji i sa više energije i pokazao je da je dovoljno sposoban da dobije šansu. Mi smo tu poprilično strogi, ne dozvoljava se ni na koji način da se odstupa od standarda koje je uveo Aleksandar Vučić. Nije lako, naravno, pratiti sve ono što radi predsednik naše stranke, način na koji radi, ali svakako svi treba tome da težimo. Onaj ko se ponaša bahato, bezobrazno, ne želi da priča sa građanima, ko je poleteo posle nekoliko meseci na funkciji, taj biva kažnjen”, kaže Zobenica.

Izvor: Dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.