Vučurević: Plate veće, a rastao i izvoz

0

– Industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u prva dva meseca ove godine bila je sedam procenata veća u odnosu na isti period 2019. godine, dok je u AP Vojvodini ta proizvodnja u januaru i februaru 2020. godine u odnosu na isti period lane zabeležila rast od 8,4 procenta – izjavio je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević za „Dnevnik.

Povećanje fizičkog obima proizvodnje, istakao je, zabeleženo je u 18 proizvodnih oblasti prerađivačke industrije pokrajine od ukupno 24.

Proizvodnja je u sektoru prerađivačke industrije povećana 9,6 procenata u odnosu na isti period lanjske godine, dok je obim proizvodnje opao u sektoru rudarstva (–0,2) i sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (–16,6).

Po rečima predsednika PKV-a, ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene u Pokrajini tokom prva dva meseca 2020. godine iznosila je 2,2 milijarde evra, što je 11,6 procenata više u odnosu na isti period 2019.

– Izvezeno je robe za milijardu evra, što predstavlja povećanje od 11,3 procenta, dok je uvoz iznosio 1,2 milijardu evra i povećan je 11,9 procenata posmatrano na međugodišnjem nivou. Iz razmene se beleži deficit od 153 miliona evra, što je 15,3 procenata više. Pokrivenost uvoza izvozom je blago smanjena i iznosi 86,8 procenata, a u prva dva meseca 2019. godine bila je 87,2 procenata – predočio je Vučurević.

U našoj zemlji, istakao je, promet robe u trgovini na malo zabeležio je rast od 14,2 procenata u tekućim cenama i 12,1 procenata u stalnim cenama gledajući januar–februar ove godine u odnosu na isti period 2019, dok je na području naše pokrajine zabeležen rast od 13,6 procenata u tekućim cenama i 11,6 procenata u stalnim.

– Na unutrašnjem tržištu u zemlji u prva dva meseca 2020. godine u odnosu na isti period 2019, računato u tekućim cenama, zabeleženo je povećanje prometa kod grupe hrana, piće i duvan – 11,9 procenata i 9,1 procenata u stalnim cenama kod neprehrambenih proizvoda, osim motornih goriva, gde je povećanje 16 procenata u tekućim cenama i 15,6 u stalnim – naglasio je predsednik Privredne komore Vojvodine.

On je naveo i podatke da je broj nezaposlenih u APV smanjen pa je tako zabeleženo 103.507 nezaposlenih lica, što je gotovo 13 procenata – 12,9 – manje, odnosno da je 15.371 manje osoba bez radne knjižice.

Padu nezaposlenosti najviše je doprinelo zapošljavanje u Južnobačkom okrugu, gde je zabeleženo 5.275 nezaposlenih manje, i u Južnobanatskoj oblasti, gde je 3.456 nezaposlenih manje, što zbirno čini više od polovine – 56,8 procenata ukupnog broja manje nezaposlenih u Pokrajini.

– U regionu Pokrajine prosečno isplaćena zarada, bez poreza i doprinosa, iznosila je 57.003 dinara i nominalno je bila 11,6 procenata veća u poređenju s januarskom neto zaradom lane. Prosečno neto zarada u januaru 2020. godine zabeležila je nominalni rast, kako na nivou cele zemlje, tako i svakog regiona u pokrajini, posmatrano međugodišnje. U januaru 2020. godine uočava se da su u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu registrovane neto zarade iznad proseka APV, što je u skladu s natprosečnim privrednim potencijalima tih okruga – kazao je Boško Vučurević.

Inflacija dva procenta

Posmatrano u međugodišnjem periodu, mereno rastom potrošačkih cena proizvoda i usluga, inflacija je u februaru 2020. godine iznosila nepuna dva procenta – 1,9.

– U odnosu na nivo cena u januaru 2020. godine, potrošačke cene u februaru zabeležile su rast od 0,6 procenata – naveo je Vučurević. – Nivo cena robe porastao je 0,4 procenata, a nivo cena usluga 1,3 procenat. Na mesečno kretanje potroščkih cena najviše su uticali sezonsko poskupljenje povrća i turističkih aranžmana, kao i rast cena cena prerađene hrane, usluga fiksne telefonije i cigareta. U suprotnom smeru najviše je uticalo pojeftinjenje naftnih derivata.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.