Vojvodina traži odmarališta, vile i stan

0

Od ratova na prostoru bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Autonomna Pokrajina Vojvodina ostala je van domašaja svoje imovine koja se nalazi u novim državama stvorenim na prostoru nekadašnje federacije.

Odmarališta i letovališta koju su koristili pokrajinski organi već dugo nisu u vlasništvu Vojvodine, ako se gleda status te imovine u Hrvatskoj i Sloveniji, ali Pokrajina i dalje pokušava da ostvari pravo na tu imovinu.

U izveštaju o nepokretnostima na teritoriji bivših jugoslovenskih republika koji su poslanici Skupštine Vojvodine nedavno usvojili u okviru Izveštaja o stanju imovine AP Vojvodine u 2017. godini navodi se da je Autonomna pokrajina Vojvodina bila korisnik Vile „Vojvodina“ u Lovranu (Vila „Sveti Rok“) površine 421 kvadratnog metra i 160 kvadrata garaže, i odmarališta „Vojvodina“ površine 243 kvadrata u Crikvenici u Republici Hrvatskoj, te Vile „Vojvodina“ na Bledu površine 186 kvadrata, i trosobnog stana u Radovljici od 76,65 kvadratna metra u Republici Sloveniji. Prema podacima koje poseduje vojvođanska administracija na nepokretnostima Vila „Vojvodina“ u Lovranu (Vila „Sveti Rok“) na kojima je bila upisana društvena svojina, pravo korišćenja AP Vojvodina, danas je upisano pravo svojine društva „Teodoro Investiment S.A.“ iz Švajcarske, kao i pravo svojine fizičkog lica Sergeja Sergejeviča Rodinova, dok je odmaralište „Vojvodina“ u Crikvenici, na kojima je bila upisana društvena svojina sa pravom korišćenja Uprave za opšte poslove pokrajinskih organa, danas upisano pravo svojine društva „Mešić com“ d.o.o. iz Zagreba i izgrađen je luksuzni starački dom „Salvia“, odnosno kompleks za starije i nemoćne.

Pokrajinska vlada zadužila je Pravobranilaštvo Autonomne Pokrajine Vojvodine da da, shodno potvrđenim međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i važećim zakonima Republike Srbije, u vezi sa objektima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji na kojima je Autonomna pokrajina Vojvodina bila upisana kao nosilac određenih imovinskih prava, preduzme mere na osnovu kojih će Vojvodina uspostaviti svojinu, odnosno ostvariti pravo na naknadu štete – rekao je Mirović, dodajući da je pravobranilaštvo, u vezi sa nepokretnostima u Republici Hrvatskoj angažovalo oktobra 2015. godine advokatsku kancelariju iz Zagreba.

Ova kancelarija je nakon uvida u stanje nepokretnosti koje potražuje Vojvodina iznela mišljenje pokrajinskoj administraciji „da je nemoguće ostvariti pravo na povraćaj navedenih nekretnina, već samo eventualno pravo na naknadu štete“.

U izveštaju koji je usvojio pokrajinski parlament konstatovano je da su u toku dalje aktivnosti radi tumačenja Zakona o potvrđivanju Sporazuma o pitanjima sukcesije i eventualnog podnošenja tužbe.

Vojvođansko Pravobranilaštvo uputilo je 28. decembra 2015. godine Republici Sloveniji putem Državnog pravobranilaštva Republike Slovenije opomenu pred pokretanje postupka radi utvrđenja prava svojine, odnosno naknade štete, s obzirom da je upućivanje opomene neophodno pre pokretanja sudskog postupka za ostvarivanje prava na nepokretnostima: Vila „Vojvodina“ na Bledu na kojima je bilo upisano pravo svojine Izvršnog veća Vojvodine, kao i trosobnom stanu u Radovljici, Alpskoj ulici broj 5 na prvom spratu.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.