Unapređenje rodne ravnopravnosti u AP Vojvodini

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa šeficom srpske Kancelarije Ujedinjenih nacija za žene (UN Women – Srbija) Milanom Rikanović i razgovarao o konkretnim aktivnostima koje Pokrajinska vlada i pokrajinske institucije, uz podršku ove organizacije UN, mogu da preduzmu radi unapređenja rodne ravnopravnosti u AP Vojvodini.

Sagovornici su se složili da je Vojvodina primer dobre prakse u primeni različitih mehanizama za postizanje rodne ravnopravnosti u mnogim oblastima i da partnerstvo Pokrajinske vlade sa UN Women Srbija – treba dodatno unaprediti.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da nova Pokrajinska vlada u domenu svog delovanja primenjuje mehanizme za unapređenje oblasti rodne ravnopravnosti .

Jedan od njih odnosi se na uključivanje žena u javnu politiku u pokrajini. Drugi se odnosi na proširivanje rodno odgovornog budžetiranja na veći broj korisnika.

Kako bi se obezbedilo da se u narednim godinama u budžetu AP Vojvodine planiraju sredstva za sprovođenje programa i mera kojima se podstiče rodna ravnopravnost i jednak pristup resursima i za žene i za muškarce, na jednoj od narednih sednica Pokrajinske vlade, sa tim zadatkom, biće oformljen intersektorski odbor na čijem čelu će biti predsednik Pokrajinske vlade. Takođe, na ovu temu će u kratkom roku biti organizovana obuka za pokrajinske sekretare i njihove zamenike.

Na sastanku posebna tema odnosila se na stalnu borbu za eliminisanje nasilja nad ženama i devojčicama. Tim povodom, sagovornici su se složili da je za SOS telefone, koji su u Vojvodini umreženi, potrebno obezbediti uslove za celodnevni rad, za početak, SOS telefona u Novom Sadu. Pokrajinska vlada će se uključiti i u kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.