Slovački narod u Vojvodini

0

U okviru projekta zaboravljeni Slovački narod u Vojvodini, autor je ovom izložbom na svetlost dana izvukao poznate i manje poznate čak eksluzivne portrete, fotografije i plakate. Izložbu je otvorio pokrajnski poslanik Pavel Surovi.

Ovom izložbom prikazan je život ljudi koji su živeli na područiju Kisača pre drugog svetskog rata. Izložbu je podržao pokrajnski sekretarijat za nacionalne maljine.

Stvari koje su predstavljene na ovoj izložbi prikupljane su 40 godina unazad, a cilj je da se vrate one vrednosti koje su se ranijih godina negovale.

Slovaci su jedna od nacionalnih manjina u autonomnoj pokrajini Vojvodini. Trećom po brojnosti nacionalnom zajednicom čine Slovaci. Najvećim delom se nalaze u Bačkoj, a ima i manjih naselja u Sremu i Banatu. Na područje Vojvodine su se doselili za vreme  Habsburške Monarhije, nakon što su ovi krajevi oslobođeni od turske vlasti.

Slovački je jedan od službenih jezika u Vojvodini.

Zanimljiv je i likovni život vojvođanskih Slovaka. Pored akademskih slikara, kao što su Karol Lehotski i Zuzana Medvedjeva, Ana Piksjadesova, Jaroslav Šimovič, Štefan Lacok, Kovačička škola naivnih slikara – a posebno njeni najistaknutiji umetnici Martin Jonaš, Zuzana Halupova, Jan Knjazovic, Martin Paluška, Jan Sokol, Jan Venjerski – postala je poznata u celom svetu.

Najpoznatije pozorište u Vojvodini koje izvodi predstave na slovačkom jeziku je Pozorište ”Vladimir Hurban Vladimirov” sa scenama u Bačkom Petrovcu, Kovačici i Staroj Pazovi.

Najpoznatije muzičke manifestacije slovačke narodnosti u Vojvodini su:

Festival folklora Slovaka Vojvodine ”Tancuj, tancuj”, koji se svake godine održava u Bačkom Petrovcu, u maju.

Festival pevača – solista slovačkih izvornih narodnih pesama ”Stretnutie v pivnickom poli” održava se svake godine u martu, u Pivnicama i traje tri dana.

Dečiji folklorni festival ”Zlata brana” održava se svake godine u Kisaču.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.