Skupština Vojvodine usvojila budžet: Od 88,4 milijarde dinara 23,6 za kapitalna ulaganja

0

Poslanici Skupštine Vojvodine su sa 94 glasa “za” i sedam protiv, usvojili juče budžet Vojvodine za 2022. godinu, koji iznosi 88,4 milijarde dinara i u odnosu na prošlogodišnji veći je za 17,6 odsto.

Poslanici su takođe, sa 97 glasova “za” i bez glasa protiv kao i uzdržanih izglasali razrešenje predsednika i članova Upravnog i Nad-zornog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i imenovali nove. Na čelu Upravnog odbora imenovana je prof. Vesna Turkulov koja je ponovo imenovana i za načelnicu Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Takođe, promenjena su i ostala dva člana Upravnog odbora koje predlaže Autonomna pokrajina Vojvodina kao osnivač. Novi članovi UO su i Branibor Jovičić kao i prof. dr Artur Bjelica koji su na to mesto izabrani ume-sto dr Gorana Stojanovića i dr Ivane Ramović. Takođe izabran je i novi predsednik Nadzornog odbora Kliničkog centra Vojvodine, a to je Tihomir Vejnović koji je na tom mestu zamenio Teu Kepdžija Medić. Ostali članovi nadzornog odbora nisu promenjeni.i Pokrajinski zaštitnik građana dobio je novog zamenika. Skupština je na tu funkciju imenovala Jovanu Aleksić, master pravnicu koja je sada postala jedna od četiri zamenika pokrajin-skog zaštitnika građana. Ona je na tu funkciju zamenila Aniko [irkovu kojoj je istekao mandat.

Uoči sednice predstavnici stranaka različito su gledali na ove nove kadrovske promene u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine. Predstavnici vladajuće koalicije podržali su da se na nivou Skupštine Vojvodine kao predstavničkog doma donose odluke o imenovanjima što je podržala i Srpska radikalna stranka, a poslanik te stranke Đurađ Jakšić naglasio je da očekuje da će se sa pokrajinske vlade preneti nadležnosti za kadrovska rešenja i u drugim segmentima, a ne samo u zdravstvu.

Napomenuo da je vreme administracije Bojana Pajtića većina nadležnosti oko kadrovskih rešenja sa Skupšti-ne prebačena na Pokrajinsku vladu i da se radikali principijelno zalažu o tim pitanjima Skupština Vojvodine kao njeno najviše predstavničko telo.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević rekao je da se ova stranka neće mešati u unutar-partijske obračune u SNS-u, a da je ono što je u javnosti objavljivano povodom dešavanja Kliničkom centru Vojvodine pre svega posao za inspekcije, na prvom mestu za zdravstvenu inspekciju. Dr Bojan Bagi iz Saveza vojvođanskih Mađara ocenio je da prenos nadležnosti oko izbora kadrovskih rešenja u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine sa pokrajinske Vlade na Skupštinu Vojvodine neće remetiti rad Kliničkog centra i da je to “sa-mo proceduralna stvar, koja se dogodila”.

Budžet je obrazložila pokrajinska sekretarka Smiljka Jovanović. Kako je navela fiskalni deficit projektovan je u iznosu od 7,3 milijarde dinara, ili 9,1 odsto ukupnih prihoda, a kapitalni deo budžeta iznosi 23,6 milijardi dinara, odnosno čini 26,7 odsto ukupnog obima budžeta. Ona je ukazala I na važnost kretanja poreskih prihoda za projektovanje budžeta.

Predloženi budžet su podržali stranke vladajuće koalicije SNS, SPS-JS i SVM. Ana Marija Pinter, poslanica SVM-a je rekla da stranka Ištvana Pastora podržava budžet jer smatra da su prihodi i rashodi za 2022. godinu odgovorno planirani. NJen stranački kolega dr Bojan Bagi je posebno ukazao na razvojni karakter dela budžeta koji se odnosi na zdravstvo. Kako je naveo za tu oblast izdvojeno je više od pet milijardi dinara od čega tri će biti utrošeno na Kamenicu 3 sa PET centrom, a 1,8 milijardi za druge ustanove u cilju očuvanja I jačanja zdrav-stvenog sistema.

Dr Daniel Babić, poslanik SPS-a takođe je govorio o delu budžeta koji se odnosi na zdravstvo jer kako je re-kao zdravlje nacije je najvažnije resor koji država ima. On je kazao da je budžet rekordan, a sredstva koja su opredeljena za zdravstvo za sledeću godinu čine više od šest posto ukupnog budžeta.

U odnosu na prošlu godinu kada su ta sredstva posle rebalansa iznosila četiri milijardi 727 miliona dinara vi-dimo da izdvajanje za zdravstvo uvećalo za više od 650 miliona dinara. – napomenuo je dr Babić. – Od programskih aktivnosti izdvojio bih kao najbitnije segmente koje prepoznaje ovaj budžet na prvom mestu nastavak ulaganja u infrastrukturu zdravstvenih ustanova sa 4 milijardi 999 miliona dinara što čini 5,65 odsto ukupnog budžeta, od čega samo za izgradnju objekta Kamenica 3 sa PET centrom i opremanje izdvojeno tri milijarde 154 miliona dinara. Završetkom ovog projekta institut u Sremskoj Kamenici će se pozicionirati kao jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu – ocenio je Babić.

Poslanici opozicije iz SRS, LSV I DSS su glasali protiv budžeta. Za poslanike Srpske radikalne stranke budžet predložen za sledeću godinu je potrošački i nema investicioni i razvojni karakter.

– Nismo zadovoljni sredstvima koja su opredeljena za oblast poljoprivrede, socijalne zaštite, privrede i turizma, nauke, sporta i omladine i nikako ne možemo biti zadovoljni zaista preskromnim budžetom koji je opredeljen za Upravu za kapitalna ulaganja – rekao Đurađ Jakšić, istakavši da 2018. godine kada je budžet bio za 15 milijardi dinara manji u odnosu na predloženi za 2022. godinu, Uprava za kapitalna ulaganja imala je dve milijarde više na raspolaganju nego u novom budžetu.

On se založio da se budžetu nađe stavka finansijske pomoći u naredne dve godine za porodice sa troje i više dece mi zbog izrazito negativnog prirodnog priraštaja.

Branislav Ristivojević iz Demokratske stranke Srbije rekao je da je predloženi budžet za 2022. godinu “dezorijentisan”, zato što se već drugu godinu donosi bez Plana razvoja pokrajine. Prethodni plan razvoja bio je od 2014. do 2020. pa već dve godine usvajanje pokrajinske kase protiče bez jasnih uputstava pre svega u oblasti kapitalnih investicija.

– Ovu sednicu ne bi trebalo ni da počinjemo, već da je prekinemo i da damo nadležnoj službi koja se bavi izra-dom nacrta plana razvoja Vojvodine da hitno uradi svoj posao, a zatim da se zakaže nova sednica na kojoj će biti donet novi plan razvoja Vojvodine i da se na osnovu toga izradi finansijski plan odnosno budžet za 2022. Godinu – ocenio je Ristivojević.

Rast poreskih prihoda

– Od 2016. do 2022. imamo znatan rast poreskih prihoda, a takođe beležimo i visok stepen realnosti planiranja tih prihoda, čak i pri konzervativnog pristupa projekciji i 2019. i 2020, kao i 2021. ostvarenje poreskih prihoda je veće od planiranog – kazala je Smiljka Jovanović. Rast poreskih prihoda kako je rekla, direktan je pokazatelj stanja i trenda koji beleži privreda odnosno pokazatelj rasta broja zaposlenih, prosečne zarade i profitabilnosti privrede.

Opšti zaključak je da je snaga privredne mere na poreskim prihodima u poslednjih pet-šest godina udvostru-čena i kretanje poreskih prihoda od 2016. do 2020. poraslo je sa 11, 30 milijardi na 22,22 milijarde, odnosno vi-še od 100 posto – kazala je Jovanović.

Navodeći finansijske izvore od kojih se puni novi budžet Smiljka Jovanović je navela transferna sredstva koja čine iznos od 51 milijardu dinara, ili 58 posto budžeta, poreske prihode od 22,2 milijarde ili 22 posto, preneta sredstva iz ranijih godina od 7,2 milijarde ili osam posto, neporeske prihode i primanja od 6,9 milijardi dinara, ili osam posto, dok zaduživanje iznosi 1,15 milijardi dinara, što čini jedan posto budžeta Vojvodine.

Stanišić: Rekord u kasi

Dmitar Stanišić, šef poslaničke grupe SNS-a rekao je da je budžet za 2022. godinu rekordan. On je izrazio zadovoljstvo sa iznosom prihoda budžeta, koji kako je naveo više nego zadovoljavajući i u datim uslovima i kad uzmemo u obzir 20 godišnji period. Smatra da su mere koje unazad dve godine sprovode Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dale su rezultate upravo kroz budžet Vojvodine. – Imate značajne projekte i u oblasti poljoprivrede, na prvom mestu protivgradne zaštite, u oblasti zdravstva imate “Kamenicu 3”, imamo fabri-ku vode, u oblasti sporta, iako je povećan sekretariju iznos sredstava, ostavljena su sredstva preko milijardu di-nara za sportske objekte, u kulturi se značajno ulaže, i što je, možda iz mog ugla najbitnije, 4 puta imamo više sredstava za opremanje industrijskih zona – naveo je Dmitar Stanišić.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.