Skupština Srbije razmatrala zakon o Sremskim Karlovcima

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pozvao je poslanike Skupštine Srbije da podrže Predlog novog Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je parlamentu uputila Skupština Vojvodine.

Time će, kako je poručio, pomoći da “budemo jedan veliki tim koji će obnoviti Sremske Karlovce i tako odužiti jedan veliki dug”, jer, naglašava, dovoljno je čak i ovlaš proučiti istoriju grada i videti da je to, zapravo, istorija našeg naroda. A u tome, napomenuo je, i leži potreba da se nakon 30 godina od važenja aktuelnog zakona, “koji je primenjivan sporadičnim sredstvima i sa neadekvatnom pažnjom”, donese potpuno novi propis. Podsećajući na važne istorijske trenutke i ličnosti vezane za ovaj grad, Mirović je posebno istakao značaj Majske skupštine iz 1848. godine, na kojoj su Srbi onog vremena proglasili Srpsku Vojvodinu i, podvukao je, utrli put političkom programu, koji je potvrđen u novembru 1918. na Velikoj narodnoj skupštini, kada se Vojvodina prisajedinila Kraljevini Srbiji. Predočio je i da je 20 mitropolita i patrijarha stolovalo u Sremskim Karlovcima, a školu su učile brojne istorijske ličnosti poput Branka Radičevića, Vuka Stefanovića Karayića, Vojvode Stevana Šupljikca, Lukijana Mušickog, Jovana Sterije Popovića, od saveremenih Borislav Mihajlović Mihiz…

Govoreći o odredbama zakona, naveo je da će biti formiran odbor koji će raditi pod kapom Vlade Srbije i preuzeti na sebe izradu programa obnove kulturno – istorijskog nasleđa, ali i preduzeti niz mera zajedno sa republičkim, pokrajinskim i novosadskim zavodima zaštite spomenika kulture. Naglasio je da je Vlada Srbije učinila mnogo da Sremske Karlovce učini dostupnijim, pre svega u saobraćajnom smislu, ističući da ćemo već tokom januara, ili februara imati brzu prugu Beograd – Novi Sad. Isto tako, republička vlada pomogla je izgradnju pristana na Dunavu u zoni Sremskih Karlovaca, a boljoj povezanosti direktno će doprineti i izgradnja Fruškogorskog koridora i mosta koji će povezivati Kovilj, Petrovaradin i deo Novog Sada.

– Mi nismo čekali. Ovaj zakon će pomoći da objedinimo snage, ali Pokrajinska vlada je u protekle dve godine imala svoj fond za obnovu Sremskih Karlovaca i spremni dočekujemo usvajanje zakona. Vlada Srbije će preko novoformiranog odbora imati spremnu dokumentaciju, kako bi nastavili posao u što većem obimu – predočio je Mirović. – Naš krajnji cilj je ne samo da se obnove najznačajniji javni objekti, već da se Sremski Karlovci potpuno infrastrukturno urede, i zbog još više kulturnih sadražaja, ali i privrednog razvoja – istakao je on, izrazivši očekivanje da će se već u republičkoj kasi planiranoj za narednu “naći i izdašna sredstva”.

Naglašavajući potrebu da se na ovom projektu radi udruženim snagama i da se ujedini novac republičkog, pokrajinskog i lokalnog buyeta, podvukao je i da se planira prikupljanje sredstava iz evropskih i drugih fondova, kako bi “za četiri do pet godina govorili o potpunoj, sveobuhvatnoj obnovi Sremskih Karlovaca i da smo vratili dug generacijama koje su stvarale ovaj grad”.

Zamenica predsednika Poslaničke grupe ”Aleksandar Vučić – Za našu decu” Sandra Božić, u svojstvu izvestioca skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, istakla je da smo u poslednje vreme svedoci izmena i dopuna velikog broja zakona kao i donošenja novih u oblasti kulture i očuvanja kulturnog nasleđa, što jasno ukazuje na posvećenost i motivisanost Vlade, Narodne skupštine ali i Skupštine AP Vojvodine da uredi ovu oblast koja je dugi niz godina bila marginalizovana.

– Verujem da je donošenje ovog zakona od izuzetnog značaja. Pozivam narodne poslanike da ga podrže i pokažu da je kultura ponovo na mestu koje joj priprada, u vrhu prioriteta ove Vlade, Narodne skupštine i predsednika Republike – istakla je Božić, dodajući da ovaj zakon nosi posebnu težinu, u svakom smislu. – Sremski Karlovci, u terminologiji poznati i kao istorijski grad, nekadašnji centar kulturnog, prosvetnog i duhovnog života Srba ponovo će dobiti mesto koje zaslužuju – zaključuje ona.

Podršku zakonu, koji je resorni odbor jednoglasno usvojio, najavljuje i SPS, a Žarko Obradović naglašava da su Sremski Karlovci dragulj Srbije i da je dobro što pokrajinska skupština i vlada nastavljaju da se bave ovom temom i tri decenije posle donošenja prvog zakona.

– Dobro je što je Mirović spomenuo i infrastrukturne projekte, koji Sremske Karlovce povezuju sa drugim delovima Srbije, to govori o važnosti donošenja ovog zakona – predočio je Obradović.

Pastor: Prvi put jednoglasno

Šef poslaničkog kluba SVM Balint Pastor podsetio je da je u prethodne dve decenije Skupština Vojvodine 41 zakonski predlog uputila republičkom parlamentu, a da su usvojena četiri. Tokom 2002. i 2003. usvojeni su takozvani omnibus i zakon o lustraciji, kao i izmene i dopune Zakona o privatizaciji, dok je 2012. izglasan Zakon o razvojnom fondu APV.

– Kada vidite koliko je predloga usvojeno, jasno je zbog čega je današnji dan svojevrsni praznik. Nadam se da će Skupština Srbije jednoglasno usvojiti zakon o Sremskim Karlovcima. To će onda biti prvi zakon koji je stigao iz Skupštine Vojvodine, a usvojen je jednoglasno u republičkom parlamentu – poručio je Pastor, izrazivši uverenje da je ovakva zakonska regulativa dobar recept i za druge opštine u Srbiji.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.