Skupština AP Vojvodine bira Pokrajinsku vladu, Mirović predložio sastav

0

Po završetku druge sednice, u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine počela je 3. sednica Skupštine AP Vojvodine. Za treću sednicu predložen je dnevni red – Izbor pokrajinske vlade.

Kako je rekao predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor obrazlažući predlog za imenovanje Igora Mirovića za mandatara za sastav nove Pokrajinske vlade, to je predlog kontinuiteta, i kontinuitet je značajan da se ne gubi previše vremena i za nastavak rada sistema koji je na izborima dobio veliku podršku građana.

“Mirović ima veliko političko iskustvo, i veliko iskustvo u privredi”, istakao je Pastor, dodavši da je Mirović dosledan, i zaslužan i opravdano ga predlaže za predsednika Pokrajinske vlade u narednom periodu.

Mirović: Zajedništvo sa svim građanima i svim društvenim kategorijama, principi i program nove vlade

“Zajedništvo je prvi princip rada”, rekao je Mirović u svom ekspozeu o radu buduće pokrajinske vlade, “a drugi princip okupljanja oko projekata, jer građani traže konkretne rezultate”.

“Privredni razvoj uvek i iznad svega, važan je princip rada nove pokrajinske vlade”, rekao je Mirović.

“Sledeći princip je rad na velikim privrednim projektima, mnogi veliki infrastrukturni projekti predstavljaju kontinuitet”, izjavio je Mirović.

On je istakao i pažljivo vođenje javnih finansija kao važan princip, i poštovanje pravila, zakona i održavanje stabilnosti javnih finansija.

Mirović je potencirao nastavak i rast privrede i da pokrajina rešava važna pitanja u poljoprivredi i građevinarstvu.

“Veliki infrastrukturni projekti izmeniće život u pokrajini, sve lokalne samouprave trebajau da se stave na raspolaganje u izgadnji tih projekata. Veoma važna pitanja tiču se i međuopštinbksih i lokalnih projekata”, rekao je on.

Kako je izjavio poljoprivreda je važan programski cilj nove pokrajinske vlade, važno je da u centru pažnje budu mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, i ne smemo zaboraviti i subvencije, mlade i žene u poljoprivredi.

“Vodoprivreda je veoma važna grana poljoprivrede na kojoj će biti posebna pažnja, i očekuje nas i završetak automatizacije protivgradne zaštite”, rekao je Mirović.

On je najavio i nastavak izdvajanja u zdravstvu i zdravstvenj politici u pokrajini, i rešavanje pitanja demografije, pomoć svim segmentima socijalne zaštite i demografske politike.

Pokrajinska vlada pomoći će i izbeglim i raseljenim licima, i postojaće odeljenje koje će se baviti dijasporom.

Obrazovni proces i digitalizacija, te visoko obrazovanje, studentski centar, i izgradnja novog bloka Medicinskog fakulteta biće u fokusu.

“Kultura i savremeno stvaralaštvo i brojni sadržaji u manjim sredinama, zaštita spomenika kulture, projekti su od izuzetne važnosti”, izjavio je Mirović.

Nakon izlaganja programa, Mirović je predložio sastav:

Funkciju potpredsednika Pokrajinske vlade obavljaće sekretar za zdravstvo Zoran Gojković (SNS), sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš (SVM), sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić (SNS) i Branko Ćurčić iz Socijalističke partije Srbije, koji neće biti zadužen za neki od resora u izvršnoj vlasti.

Aleksandar Sofić (SNS), dosadašnji direktor Razvojne agencije Bačka, biće zadužen za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Dragana Milošević (SNS) ostaje na čelu Sekretarijata za kulturu i informisanje.

Predrag Vuletić (PS) zadržaće svoj resor, te će i u narednom mandatu biti zadužen za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Smiljka Jovanović (SNS) ostaje u Sekretarijatu za finansije.

Ognjen Bjelić (SNS) ostaje sekretar, zadužen za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Zoran Milošević (SNS) sekretar zadužen za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Čedomir Božić (SNS), predsednik Opštine Žabalj, u novom sastavu Pokrajinske vlade vodiće resor poljoprivrede.

Nenad Ivanišević (SDPS) biće na čelu Sekretarijata za privredu i turizam.

Dane Basta (SNS) je još jedan novi član Pokrajinske vlade, koji će biti zadužen za sport i omladinu.

U Velikoj sali ranije je održana 2. sednica Skupštine AP Vojvodine, a poslanici su usvojili Predlog odluke o izboru predsednika i članova odbora Skupštine AP Vojvodine.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.