U Subotici je otvoren 17. Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest”. Tokom dva dana, učesnici iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, razmenuju iskustva sa ciljem razvoja organske hrane i seoskog turizma, a u fokusu ovogodišnje sajamske manifestacije je “Zelena agenda”.
Proizvodnja voća i povrća u plastenicima na imanju u Čeneju već deset godina jedini je izvor prihoda tročlane porodice Nade Letić koja kaže da se od ovog zahtevnog, ali lepog posla može pristojno živeti.
“Proizvodimo salate, među kojima je i vrsta koju jedino mi uzgajamo u Vojvodini. Naravno, gajimo i ostalo organsko povrće kao što su krastavci, paradajz, paprika”, kaže Nada Letić, proizvođač organske hrane iz Čeneja.
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu pomaže proizvođačima dodelom sredstava za nabavku opreme, kao i u sertifikaciji organske hrane kako bi podstakao ovu granu poljoprivrede koja ima veliki potencijal u Vojvodini.
“Pod organskom proizvodnjom u Vojvodini je, prema procenama, od 6.000 do 8.000 hektara, a preovladava povrtlarstvo. To je malo u odnosu na to kakve imamo mogućnosti, ne samo u Vojvodini nego i u celoj Srbiji”, kaže Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.
Pored domaćih, na Međunarodnom festivalu organskih proizvoda “Biofest” u Subotici, učestvuju i proizvođači organske hrane iz Hrvatske i Republike Srpske kako bi razmenom iskustava unapredili ovu vrstu poljoprivrede u regionu.
“Mi smo se do nedavno uglavnom bavili sakupljačkom proizvodnjom šumskih plodova, lekovitog bilja i gljiva. Tokom prethodnih nekoliko godina pojavljuju se proizvođači koji se bave i voćarstvom, povrtlarstvom i ratarstvom”, kaže Dragana Zec iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.
https:// youtu.be/tzDjwxT9ZIY
Izvor: brif