Prihodi lokalnih samouprava u ovoj godini povećani za 5,4 milijarde dinara

0

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici prihvatila Informaciju o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opština i gradova u AP Vojvodini, u periodu od januara do juna 2016. godine.

Ukupni prihodi i primanja budžeta opština i gradova u 2016, bez prenetih sredstava, planirani su u iznosu od 84,6 milijarde dinara.

U periodu januar – jun, plan je realizovan u proseku od 41 odsto. Najniži procenat realizacije godišnjeg plana imale su opštine Pećinci i Irig, dok je Grad Novi Sad u prvom polugodištu imao najveći procenat realizacije godišnjeg plana, i to od prodaje građevinskog zemljišta u iznosu od 4,1 milijarde dinara.

U poređenju sa ostvarenim sredstvima u prvoj polovini 2015, prihodi budžeta lokalnih samouprava u ovoj godini povećani su za 5,4 milijarde dinara, ili za 18 odsto.

 

Na današnjoj sednici, kojom je predsedavao potpredsednik Đorđe Milićević, prihvaćena je i Informacija o realizaciji prolećne setve i žetve jesenjih i ozimih useva u AP Vojvodini u 2016. godini.

Kako je navedeno, u ovogodišnjoj prolećnoj setvi zasejano je oko 1.112.000 hektara obradivog zemljišta. Zabeležen je rast proizvodnih površina pod merkantilnim kukuruzom, šećernom repom i suncokretom, dok proizvodne površine pod sojom beleže stagnaciju na visokom nivou.

Pšenica je zasejana na površini od 300.500 hektara, što je na prošlogodišnjem nivou, ali je značajno više od višegodišnjeg proseka od oko 274.520 hektara. Ove godine ostvaren je prinos pšenice od oko 5,92 tone po hektaru, što je takođe značajno više u odnosu na višegodišnji prosečan prinos u Vojvodini, koji iznosi 4,40 tona po hektaru. Ove godine proizvedeno je oko 1.775.668 tona zrna pšenice. Potrebe naše zemlje za pšenicom iznose oko 1.200.000 tona, što znači da se skoro 500.000 tona može izvesti.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.