Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević: Vladine mere daju rezultate

0
Foto: Boško Vučurević Foto:Dnevnik.rs

Prva polovina godine je prošla, a u tom periodu je privreda u celom svetu, pa naravno i u našoj zemlji, a zbog pandemije KOVID-19 beležila lošije rezultate ili je stagnirala.

Međutim, slika nije tako crno-bela jer je, po rečima predsednika Privredne komore Vojvodine Boška Vučurevića, u Vojvodini na osnovu najnovijih podataka s obzirom na uticaj virusa Kovid-19, industrijska proizvodnja veća, ali je zabeležen znatan pad u obalasti turizma.

– U regionu Vojvodine za prvih pet meseci beleži se rast od 4,9 odsto u odnosu na isti period 2019. godine – kaže Vučurević. – U prerađivačkoj industriji, koja je dominantna u ukupnoj industriji, zabeleženo je povećanje fizičkog obima proizvodnje u osam proizvodnih oblasti, koje zapravo čine 48,7 odsto ukupne industrije regiona, a na nivou ukupne industrije najviši pozitivni doprinos ostvaren je u oblastima proizvodnje derivata nafte, farmaceutskih i hemijskih proizvoda.

On napominje i da je za prvih pet meseci ostvareni rast prometa u trgovini na malo od 2,6 odsto, a da je u maju, u odnosu na april, zabeležen rast prometa u trgovini na malo od 22,6 odsto što je podstaknuto merama Vlade Srbije.

Privredne grane koje su prve osetile udar pandemije koronavirusa, bez sumnje su turizam, hoteliejrstvo i ugostiteljstvo, a to pokazuju i dosada ostvareni rezultati, koji su značajno manji nego lane. Naime, drastično je smanjen broj turista, a time i prihodi u turizmu, a ta situacija slična je i u drugim zemljama jer ova privredna grana na globalnom niovu trpi ogromne gubitke.

– Na osnovu dosadašnjih podataka i pokazatelja jasno je da je za prvih pet meseci u Vojvodini boravilo mnogo manje turista nego prošle godine. Cifre govore da je broj dolazaka turista smanjen za gotovo 57,1 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine, pri čemu je broj dolazaka domaćih turista umanjen za 51,4 odsto, a stranih za 64,8 odsto – ukazuje Vučurević.

I tokom pandemije Kovid-19 odvijali su se i uvoz i izvoz, a u ovim segmentima vojvođanska privreda zabeležila je smanjenje.

– Aktuelna situacija sa pandemijom Kovid-19 u svetu uticala je i na to da vrednost izvoza vojvođanske privrede beleži smanjenje. Vojvođanski privrednici su od ukupno realizovane spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije realizovali 31,5 odsto, pri čemu su u ukupnom uvozu učestvovali sa 36 odsto i izvozu 28,2 odsto – kaže Vučurević.

Iz meseca u mesec raste izvoz

– Ostvaren izvoz AP Vojvodine u maju je za 58,8 miliona evra veći nego u aprilu, odnosno u procentima povećanje iznosi 16 odsto, a s druge strane, uvoz je manji za 7,5 odsto – kaže Boško Vučurević. – Prerađivačka industrija i na uvoznoj i na izvoznoj strani ima najznačajnije učešće. Promene izazvane pandemijom KOVID-19 uočljive su kod izvoza s najznačajnijim spoljnotrgovinskim partnerima. Naime, izvoz u Nemačku je u padu, a nasuprot tome na strani uvoza beleži se značajan rast kod uvoza iz Mađarske i Kine.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.