Potpresednice Skupštine AP Vojvodine u Izmiru

0

Potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković  i Snežana Sedlar učestvovale su u Izmiru na jesenjim plenarnim zasedanjima Komiteta Skupštine evropskih regija (AER), radnih tela zaduženih za sprovođenje politike ove najveće mreže evropskih regiona.

Učestvujući na zasedanju Komiteta 3, koji se bavi pitanjima kulture, obrazovanja i mladih, potpredsednica Đanković predstavila je Novi Sad, kao dobitnika titule evropskog grada kulture za 2021. godinu.

Tokom sastanka emitovan je i kratak promotivni film, a potpredsednica Đanković je istakla da ovo značajno priznanje otvara novo poglavlje za Novi Sad, u smislu pojačanih kulturnih aktivnosti što će značiti i stanovnicima, ali i turistima koji ga posećuju. Ona je istakla da je koncept osmišljen kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Novog Sada, sa ciljem da se osnaži kulturna vitalnost, omogući urbana regeneracija, te poboljša internacionalni ugled i turistička ponuda.

„Očekujemo da će nam ova titula doneti kulturne, ekonomske i društvene benefite, kao i da će doprineti jačanju kulturnih veza između Srbije i Evropske unije“, istakla je potpredsednica Đanković i pozvala učesnike i predstavnike AER-a da posete Novi Sad.

Tokom boravka u Izmiru, delegacija Skupštine AP Vojvodine sastala se i sa počasnim konzulom Republike Srbije u Izmiru Metin Akdurakom i predsednikom Skupštine Privredne komore Izmira Rebilom Akdurakom. Na sastanku je razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti turizma, kulture i privrede.

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar naglasila je da se jedan od osnovnih stubova politike pokrajinske administracije, pored infrastrukturnih projekata i povećanja broja radnih mesta, zasniva na jačanju partnerskih i prijateljskih veza sa regionima širom Evrope, te da je Vojvodina uvek otvorena za novu saradnju koja će biti na obostranu korist, dati konkretne rezultate od čega će korist imati prvenstveno građani.

“Cilj nam je da u Vojvodinu dođe što više investitora i voleli bismo da budemo inicijalna kapisla koja će pokrenuti stvari na bolje. Takođe, želimo da smanjimo nezaposlenost, a za to su nam potrebni investitori. Stoga vas pozivam da razmislite o mogućnostima saradnje i investiranja u našu pokrajinu”, rekla je potpredsednica Sedlar.

Ona je podsetila da je prošle godine delegacija privrednika iz Turske posetila Vojvodinu i sastala se sa vojvođanskim privrednicima kako bi se upoznali sa potencijalima naše pokrajine, i ocenila da bi ovu praksu trebalo nastaviti jer je u protekloj godini učešće Turske u ukupnoj robnoj razmeni Vojvodine iznosilo 1,7 odsto, te da sigurno postoji način da se ovaj procenat poveća.

Počasni konzul je izrazio je zainteresovanost da turska delegacija poseti Poljoprivredni sajam u Novom Sadu u maju, a da istovremeno poseti pokrajinsku Skupštinu i Vladu kako bi se dalje razgovaralo o mogućnostima privredne saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima.

Potpredsednica Đanković podsetila je da Univerzitet Junus Emre iz Turske ima potpisan sporazum sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, tako da saradnja u oblasti obrazovanja već postoji. Ona je upoznala tursku delegaciju sa radom „Biosens“ instituta u Novom Sadu koji, prema njenim rečima, najsavremenijom tehnologijom nadzire zemljišta u Vojvodini i pruža najprecizniju asistenciju poljoprivrednicima o stanju zemljišta, mogućnostima poboljšanja njenog kvaliteta i izboru poljoprivrednih kultura koja će se sejati.

Delegacija Skupštine AP Vojvodine boravila je u trodnevnoj poseti Izmiru tokom koje je učestvovala na konfereciji Skupštine evropskih regija i plenarnim zasedanjima komiteta AER. Skupština AP Vojvodine aktivan je član AER od 2002. godine, a ova evropska mreža regiona, između ostalog, pruža podršku u okviru finansiranja projekata, prati mogućnosti finansiranja koji su na raspolaganju na nivou EU, a koji su dostupni članicama AER-a, kao i podršku u pronalaženju projektnih partnera.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.