Potpisani ugovori za bolje uslove na fakultetima i u studentskim domovima

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, uručili su danas ugovore i rešenja predstavnicima 11 fakulteta, tri visoke škole i studentskim domovima u Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu.

Ugovori su namenjeni sufinansiranju tekućih popravki i održavanju zgrada, objekata i opreme ustanova visokog obrazovanja u 2016. godini, čiji je osnivač AP Vojvodina.

Vrednost ugovora namenjenih poboljšanju standarda u okviru visokog školstva u Pokrajini, sa posebnim aspektom na poboljšanje njihove energetske efikasnosti iznosi 29,8 miliona dinara, dok je za studentske centre izdvojeno šest miliona dinara.

ugovori-1

Predsednik Mirović čestitao je korisnicima sredstava uz očekivanja da rezultat bude vidljiv kroz kvalitetniji i uređeniji izgled visokoškolskih ustanova širom Vojvodine.

Obrativši se dekanima novosadskog Univerziteta i direktorima studentskih centara u Novom Sadu i Subotici, Mirović je izneo uverenje da će u delu politike, koji vodi Pokrajinska vlada mnogo više pažnje biti posvećeno konkretnim problemima na fakultetetskim i ustanovama visokih škola Univerziteta u Novom Sadu „ne samo kroz ugovore koji su danas potpisani, već kroz ono što treba da bude srž i suština rada Pokrajinske vlade i nadležnog sekreatrijata, a tiče se podsticanja projekta u delu naučnoistraživačke funkcije koje fakulteti i visoke škole treba da imaju u većem obimu, mnogo sadržajnije i sa mnogo više energije i finansija nego što je to bilo ranije“.

ugovori-2

Mirović je, unazad gledajući, podsetio na postojanje raznih fondova i ideja koji su propali, i dodao da je to deo koji pripada nekoj našoj „crnoj istoriji“.

On je naglasio da nadležni resorni sekretarijat veoma dobro prepoznaje ciljeve u ovom domenu – reč je o zajedničkim ciljevima cele Vojvodine- a to je da kroz znanje, inovativnost i uređenje naših institucija mi stvaramo onaj potreban kvalitet, a pogotovo u naučnoistraživačkom segmentu koji je, osim funkcije obrazovanja, osnovna funkcija svih ustanova koje su i danas ovde kao korisnici budžeta AP Vojvodine.

Predsednik Mirović je istakao da će Pokrajinska vlada nastaviti da pomaže sve fakultete, podsetivši da je, iako izabrana u junu mesecu, uspela da značajno poveća učešće iznosa u delu operativnih troškova svih fakulteta na teritoriji naše pokrajine.

U skladu sa tim, očekivanje je da Univerzitet i sami fakulteti i visoke škole omoguće studentima i veću dostupnost, odnosno obezbede veću efikasnost u pogledu ostvarivanja njihovih zahteva, u skladu sa mogućnostima koje zajednički možemo ostvariti.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević ukazao je na današnji čin kao na gest odgovorne administracije koja razume probleme u visokom obrazovanju i studentskog standarda.

Milošević je naglasio da bez obnavljanja fakulteta teško možemo ostvariti pun kapacitet akreditacije. Osim gradnje Naučno tehnološkog parka, Biosensa, prema rečima resornog sekretara, važno je ulagati u ono što su stvarale prethodne generacije.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.