Potpisan Protokol o saradnji u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja

0

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić potpisao je danas Protokol o saradnji u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja sa predstavnicima više od 20 lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine. Protokol je potpisan u skladu sa inicijativom Pokrajinske vlade da se omogući jedinicama lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine da postanu suosnivači JP „Zavoda za urbanizam Vojvodine“, radi ostvarivanja saradnje od zajedničkog interesa i obavljanja poslova od strane Zavoda za jedinicu lokalne samouprave u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja i drugih stručnih poslova iz okvira delatnosti Zavoda.

U obraćanju medijima nakon potpisivanja protokola, Vladimir Galić je istakao da Pokrajinska vlada ima niz značajnih infrastrukturnih projekata koje želi da realizuje na teritoriji AP Vojvodine.

„Ukoliko želimo to da sprovedemo u nekom doglednom roku, onda je neophodno pojednostaviti samu administraciju i povećati kvalitet tih usluga. Zavod za urbanizam Vojvodine je institucija čiji je osnivač AP Vojvodine, ali AP Vojvodina nije samo zgrada Banovine i nije samo pokrajinska administracija. Autonomna pokrajina Vojvodina su i jedinice lokalne samouprave na njenoj teritoriji. Sasvim je prirodno da lokalne samouprave budu suosnivači Zavoda za urbanizam Vojvodine, zato što će imati pojednostavljenu proceduru sačinjavanja planske dokumentacije. S druge strane, dobiće kvalitetnu uslugu, jer je Zavod za urbanizam Vojvodine kadrovski i tehnički osposobljen i ima višegodišnje iskustvo na izradi planske dokumentacije,“ rekao je Galić.

Strateški interes organa AP Vojvodine je da u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja stvori efikasan sistem kojim će se obezbediti stvaranje planskog osnova kao uslova za privlačenje investicija u oblasti proizvodnje – planiranjem i uređenjem radnih zona, u oblasti turizma – planiranjem i uređenjem banja, marina, prirodnih i kulturnih celina, u oblasti energetike – izgradnja vetropolja i solarnih elektrana, kao i za razvoj infrastrukture i ravnomerniji regionalni razvoj.

Vladimir Galić je objasnio da je početkom decembra 2016. godine, Pokrajinska vlada usvojila informaciju o potrebi stvaranja jednog regionalnog centra – Zavoda za urbanizam Vojvodine, na taj način što će se kao suosnivači pojaviti i određene jedinice lokalne samouprave sa teritorije Vojvodine. Poziv je poslat na adrese 35 lokalnih samouprava u kojima ne postoje zavodi ili direkcije za urbanizam. Od 35 lokalnih samouprava, 25 lokalnih samouprava izrazilo je spremnost da postanu suosnivači Zavoda za urbanizam Vojvodine.

Protokolom o saradnji definisane su obaveze jedinica lokalne samouprave, a to su donošenje Odluke o suosnivanju i uplata suosnivačkog uloga i rokovi za izvršenje, kao i obaveza Pokrajinskog sekretarijata i JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ Novi Sad da nakon toga pristupe aktivnostima na izmeni osnivačkog akta.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.