Pokrajinski zaštitnik građana: Učitelji – nezamenljiva osnova obrazovanja

0

Obrazovanje je jedan od ključnih faktor društvenog razvoja, a imajući vidu izazove savremenog društva, može se zaključiti da je i sam razvoj sistema obrazovanja uslovljen razvojem i primenom različitih naučnih i tehnoloških dostignuća.

Stalni i ubrzani društveni razvoj zahteva permanentno obrazovanje, što podrazumeva da i sistem obrazovanja svoju ulogu ostvaruje pravovremeno, kvalitetno i efikasno. Polazeći od uverenja da je kvalitet rada učitelja i nastavnika jedan od ključnih činilaca kvaliteta obrazovanja, njihova uloga i odgovornost u savremenom društvu zahtevaju novi pristup u vaspitno-obrazovnoj delatnosti i nastavnom radu, što svakako uključuje značajne promene u skladu sa zahtevima vremena u kojem živimo.

Pandemija virusa korona unela je ove godine brze, neočekivane i intenzivne promene u obrazovno – vaspitnom sistemu širom sveta, što je zahtevalo prilagođavanja i reviziju dosadašnjeg načina predavanja i rada učitelja i nastavnika.

U okolnostima krizne situacije stvorila se jedinstvena prilika za promovisanje liderstva učitelja i nastavnika, kreativnosti i inovacija. Kvalitetno obrazovanje jedan je od ciljeva održivog razvoja, a pitanje liderstva učitelja i nastavnika nametnulo se kao vodeće u pogledu doprinosa koji su dali kako bi obezbedili učenje na daljinu, podržali ugroženu i ranjivu populaciju, ponovo se otvorile škole i osigurali da se ublaže negativni efekti trenutnih okolnosti na obrazovanje.

Širom sveta, uključujući Republiku Srbiju, učitelji i nastavnici, individualno ili kolektivno, pronalazili su rešenja i stvorili učenicima novo okruženje i uslove za kontinuirano učenje i obrazovanje. Uz malo vremena za pripremu u neizvesnoj i do sada nepoznatoj situaciji, u većini slučajeva ovo je podrazumevalo izmene i prilagođavanje nastavnog plana i programa za realizaciju putem interneta, televizije i drugih sredstava komunikacije.

Međunarodni dan učitelja obeležava se od 5. oktobra od 1994. godine kada ga je proglasio UNESKO, a označava godišnjicu usvajanja preporuke Međunarodne organizacije rada i UNESKO – a iz 1966. godine o statusu učitelja. Ova preporuka postavlja merila u pogledu prava i odgovornosti učitelja i nastavnika i standarde za njihovu početnu pripremu i dalje obrazovanje, regrutovanje, zapošljavanje i uslove nastave i učenja.

Tema Međunarodnog dana učitelja 2020. godine je “Učitelji: liderstvo u krizi, nova vizija budućnosti”.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i u ovoj posebnoj prilici ističe značaj i ulogu učitelja i nastavnika za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, kao i razvoj i kreiranje društva i budućnosti i zahvaljuje za trud i nastojanje da i u izmenjenim okolnostima obezbede kvalitetno obrazovanje za sve.

Autor: nsuzivo.rs/Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.