Pastor: Niko nije govorio o skraćivanju mandata Skupštine AP Vojvodine

0

Ne znam šta je odluka na nacionalnom nivou, ali kada je reč o pokrajinskim i lokalnim izborima, nisam čuo nijednog relevantnog političara, koji je govorio o tome da mandat treba da se skrati. Mislim da to ne bi imalo smisla, niti utemeljenja u parlamentarnoj tradiciji, izjavio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gostujući večeras u emisiji “Sučeljavanje” Radio-televizije Vojvodine.

Pastor je podsetio da su lokalni izbori, po njegovom sećanju, ponovljeni samo jedan put, 2004. godine, kada je promenjen zakon i kada je prvi i jedini put gradonačelnik biran neposredno.

“Šta će biti na državnom nivou, videćemo. Ja sam razumeo poruku koja je izgovorena i taj koji ju je izgovorio ima sredstva da je i realizuje. Ali, videćemo šta će biti za godinu i po dana. Što se mene tiče, Skupština AP Vojvodine radi kao da će mandat biti četiri godine”, naglasio je on.

Pastor je podsetio na još jednu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za koju kaže da se zaboravlja, a to je da ako buduću parlamentarnu većinu i buduću vladu budu činili SNS i SVM, onda će mandat trajati četiri godine, a ako to bude šira koalicija, onda će mandat biti kraći.

“Odluka je rezultirala širokom koalicijom i vladom naslonjenom na nju. Ta odluka je bila mudra, bez obzira na to što SNS ima dovoljni o mandata da sama upravlja. Odluka je dobro promišljena jer nas čeka veoma složeno vreme. Treba objediniti sve pozitivne snage, da se možemo izboriti sa svim onim što vreba”, istakao je on.

Govoreći o kritikama rada Skupštine AP Vojvodine, da služi kao “protočni bojler” odluka koje se donose u Beogradu, kao i neusvajanju Zakona o finansiranju Vojvodine, Pastor kaže da ne zna kako ta pitanja doživljavaju drugi, ali da ih on doživljavam isto kao i 2005. ili 2006. godine, te da nije odustao od zalaganja za usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine.

“I ja ponekad osećam da sam se umorio tog donkihiotskog ratovanja sa vetrenjačama, ali mislim da je to civilizacijsko pitanje koje treba rešiti, mislim da ne treba odustajati, i ja ću na tome insistirati”, izričit je on.

Za kritike Vojvođanskog fronta, da slede četiri godine moralne i ekonomske okupacije AP Vojvodine, kaže da niko ne može da pripiše sebi pravo da druge kvalifikuje kao okupatore.

“Ja ću se uvek zalagati da svaki poslanik može da iznese stav, ali iznošenje stava mora da ima elemenat samokontrole. Niko ne može da pripiše sebi pravo da druge kvalifikuje kao okupatore; niko nema tu vrstu moći. Ti isti ljudi su nekada ranije bili u različitim situacijama kada su mogli da mi budu saveznici, a nisu bili. Taj čovek koji je to izgovorio ne raspolaže sa merivom podrškom. Suština je da niko nije okupirao Skupštinu AP Vojvodine”, naglašava Pastor.

Činjenicu da je Odbor za evropske integracije u okviru novog saziva Skupštine formiran 26. oktobra, a da je za predsednicu Odbora izabrana Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara, kao i da je ona izabrana i za potpredsednika Skupštine Srbije, Pastor ocenjuje kao epohalnu stvar, jer, kako kaže, nikada niko iz neke mađarske političke opcije nije dosada bio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

“Mi imamo niz elemenata na kojima možemo da budemo kritikovani, ali po nizu stvari smo čak i ispred pojedinih država EU. Izbor Elvire Kovač je potvrda kontinuiteta njenog rada, ona je tamo bila u više mandata i može puno da doprinese”, kaže Pastor.

Što se tiče puta Srbije ka EU, Pastor kaže da je strašno razočaran i da je EU pokazala neozbiljnost i nesolidnost prema Srbiji, ne samo kroz prizmu kosovskog pitanja, te da je to potvrda da je EU paralisana sopstvenim problemima, a da je poruka o proširenju marketinški trik i da se ništa ne radi na tome.

“Spremni smo da otvorimo bar tri, četiri nova poglavlja, ali ništa se na tome danas ne radi i to je sramota EU”, kaže on.

Pastor kaže da navija za implementaciju nedavno potpisanog Vašingtonskog sporazuma između Beograda i Prištine, koji za njega predstavlja jedan širok put.

“Srbija je u proteklih desetak godina od puteljka napravila širok put. Niko se ne oslanja samo na jednu kartu, svako želi da ima špil karata u rukama. Iz tog razloga je meni bitna i gradnja odnosa prema Kini, i prema Rusiji, i prema EU i SAD. Sve to daje dodatni okvir delovanja i širi dijapazon kretanja, dovodi različite igrače međunarodne scene u situaciju takmičenja. Da EU ne misli da je tu samo ona i da nikog više tu nema. Ako svako od njih vodi račina o sopstvenom interesu, niko nema pravo nama da to osporava. To je moderna spoljna politika svih država 21. veka”, objašnjava on.

Na pitanje zbog čega SVM nema ni jednog ministra u novoj Vladi Srbije, Pastor odgovara da bi taj potez bio neracionalan jer bi težište politike stavio tamo gde bi efekat bio mnogo manji.

Ako bi imali ministra, čitava stranka bi trebala da fokusira napore da taj ministar bude uspešan. Nemamo mi tu vrstu utemeljenosti u beogradskom ambijentu. Više možemo doprineti ako smo značajno prisutni tamo gde najviše možemo da uradimo. Više se isplati imati pet ili šest državnih sekretara u više ministarstava, nego jednog ministra. Ako to uspemo dogovoriti i ako nađemo ljude koji su dorasli tom poslu, to će biti veliki uspeh, to će biti mnogo više nego da imamo jednog ministra”, kaže Pastor.

Novi-stari predsednik Skupštine AP Vojvodine priznaje da se umorio i dodaje da bi lagao kada bi rekao da nije, da su godine iza današnjeg dana bile dugačke, da je bilo puno kampanja i izbora iza njega.

“Ne samo da znam odgovor, nego i pitanje koje će se postaviti. Bilo je zahtevno vreme u kojem smo se iskidali pod teretom odgovornosti i dokazivanja, ponovnog izgrađivanja poverenja, i taj teret je pritiskao sve nas. Važno mi je i milo što se ovako završilo. To ne znači da sam danas odmorniji, sa manje briga i obaveza, nego da ide drugačiji period, koji je sa novim obavezama, gde ćemo nastaviti započeto”, ističe on.

Govoreći o izazovima koji ga očekuju, Pastor je rekao da ih ima puno, sa čim će se čovek sretati ko zna koji put, ali da poznavanje problema ne znači i lagodnost u njihovom rešavanju, već da još više treba da se koncentriše na rešavanje, bez suvišnih emocija i površnosti. Najveći izazov koji Pastor vidi jeste da se očuva i dalje gradi ugled Skupštine AP Vojvodine.

“Tu vrednost treba negovati i ne rušiti kontinuitete. Ima puno novih elemenata. Najveći broj poslanika su novi poslanici. Ima puno mladih dama i mladića. To što je parlamentarna većina masivnija i veća nego što je to uobičajeno, više nego petšestinska, za mene ne znači manju odgovornost i nonšalantnost, nego čak mislim da je to dodatni nivo odgovornosti u odnosu na izgovorenu rečenicu i ambicioznost u poslu. Ja bih voleo da tu situaciju iskoristimo za dizanje kapaciteta Skupštine AP Vojvodine. Sve je na raspolaganju da iskoristimo ovaj period da Skupština napravi dodatni iskorak”, rekao je Pastor.

Govoreći o učinku na nedavno održanim republičkim i pokrajinskim izborima, Pastor je rekao da je za njega veliko zadovoljstvo da se sve ono što je mislio i javno zastupao potvrdilo kroz rezultat Saveza vojvođanskih Mađara.

“Bio je u pravu nekadašnji predsednik Mađarske Laslo Šojom, kada je rekao da biti pošten već se isplati na srednje staze. Ozbiljno politiziranje i zastupanje stavova, ozbiljna spremnost da se podnese teret, bez obzira na to što to čoveku u nekom momentu ne prija, pouzdanost u partnerskim odnosima, na kraju se uvek isplati”, rekao je Pastor.

Govoreći o investiciji švajcarske kompanije Beri Kalebo, Pastor je rekao da je činjenica da se na granici Novog Sada gradi fabrika čokolade, koja će snabdevati proizvođače u konditorskoj industriji, još jedna potvrda izbornog rezultata, a to je stvaranje ambijenta ozbiljne države i rada, gde se raspolaže sa institucionalnim okvirom, infrastrukturom, gde se drži data reč.

“Svet nije idealan, svaki dan nije idealan, ali pređeni put je potvrda da smo prekoračili sopstvenu senku. To je jedna od najboljih poruka koju trebamo stalno da izgovaramo jer iz nje treba da crpimo energiju. U javnosti se ovakav događaj prikazuje vulgarizovano, pojednostavljeno, kao da je to moja ambicija da se slikam sa lopatom i betonom. To je merilo u kom pravcu se ide, da li se napreduje ili ne”, zaključuje Pastor.

Izvor: rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.