Opštini Irig odobrena sredstva za sanaciju lokalnog puta na Fruškoj gori

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević uručili su juče ugovore predstavnicima opština koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je u toku oktobra sprovela pet konkursa, i to za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti komunalne hidrotehnike, saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kulture i osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Opštini Irig, po navedenim javnim konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, obobrena su sredstva po javnom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture za projekat ”Sanacija lokalnog puta na Fruškoj gori od državnog puta Ib reda broj 21 do skretanja prema hotelu Norcev” U iznosu od 49.843.233,00 dinara.

Ovaj lokalni put je u regionalnim okvirima, zbog toga što pripada opštinama Novi Sad, Inđija, Sremski Karlovci, Beočin i Sremska Mitrovica. Realizacijom saobraćajnica ove deonice lokalnog puta stavlja se u funkciju veza sa putom Novi Sad- Inđija- Beograd.

Treba napomenuti da stavljanjem u funkciju ovog puta stvara se mogućnost altetnativnog prelaza preko Fruške gore u slučaju zatvaranja državnog puta Ib reda u zimskom periodu.

Takođe, odobren projekat po javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture ”Rekonstrukcija i adaptacija rodne kuće Borislav Mihajlović Mihiz u Irigu- II faza” čija je vrednost 15.691.989,82 dinara.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine učestvuje u sufinansiranju u iznosu od 11.000.000,00 dinara, dok će opština Irig obezbediti 4.691.989,82 dinara.

Tokom 2015.godine realizovana je 1. faza radova koja je obuhvatila grube građevinske radove na sanaciji i rekonstrukciji konstruktivnih elemenata objekta i zidova. Nakon potpune realizacije projekta prostor rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza, namenski će se koristiti u cilju edukacije, popularizacije, promocije i prezentacija kulturnih sadržaja opštine i regiona. Adekvatan prostor sa svim potrebnim pratećim sadržajima, instalacijama, ozvučenjem, savremenim internet vezama i multimedijalnom opremom pružiće uslove za kvalitetan rad i širok spektar aktivnosti koje će ovaj objekat moći da obezbedi.

Pored pomenuta dva projekta, veoma značajna za ovu opštinu, odobren je još jedan bitan projekat, koji će doprineti razvoju turizma u Banji Vrdnik.

Naime, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odobrio je projekat ”Sanacija, postepeno zatvaranje i rekultivacija divlje deponije u banji Vrdnik- I faza” po javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine u 2016. godini za realizaciju projektnih aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine: rešavanje problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacija, rekultivacija postojećih deponija i sanacija i rekultivacija degradiranih površina u iznosu od 1.500.000,00 dinara.

Odobrena sredstva će biti utrošena za prvu fazu radova, s obzirom da je u planu da se realizuje kompletan projekat i trajno se zatvori deponija u Banji Vrdnik.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.