Odbačena ideja o četiri gradske opštine u Subotici

0

Skupština grada Subotice odbacila je danas, predlog za formiranje četiri gradske opštine, a zasedanje lokalnog parlamenta proteklo je u međusobnim optužbama, opozicije i pozicije.

Skupština grada odbacila je predlog za formiranje četiri gradske opštine, sa obrazloženjem da to zahteva velika finansijska sredstva koja u ovom momentru ne postoje.

Usvojen je treći rebalans budžeta, kojim se računa na suficit u iznosu od 218,4 miliona dinara, a budžet je korigovan za izdatke za nabavku finansijske imovine, te iskazuje planirani fiskalni deficit od 119, 8 miliona dinara. Rebalansom predloženi obim budžeta iznosi 6,4 milijarde dinara, što je za 224,6 miliona dinara manje u donosu na drugi rebalans.

Planirani iznos transfera od drugih nivoa vlasti povećava se za 261,3 miliona dinara odobrenih za kapitalne projekte od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS. Prihodi od naknada i taksi predloženi su u većem obimu za 53 miliona dinara.
U strukturi predloženog obima budžeta preneta neutrošena sredstava iznose 112,2 miliona dinara, tekući prihodi planirani su u iznosu od 5,6 milijardi dinara, a planirana primanja budžeta 622 miliona.

Razlog za donošenje rebalansa je u izmenama Zakona o budžetskom sistemu čime se javna preduzeća, fondovi i direkcije osnovani od strane lokalne vlasti izostavljaju iz definicije indirektnih budžetskih korisnika, a rok za primenu ističe 1. decembra.

U tekstu obrazloženja za rebalans budžeta se navodi da se planirani iznos donacija od međunarodnih organizacija umanjuje za 31,2 miliona dinara, a planirani iznos primanja od zaduživanja od EBRD umanjuje se za 250 miliona, na osnovu projekcije realizacije projekta i povlačenja zajma koji je dostavio JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Izvor: Dnevnik

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.