NA UNS-u POČINJE UPISNI ROK Tri dana za prijave, kraj upisa 22. Jula

0
Foto: fakulteti.edukacija.rs

U narednoj školskoj godini na UNS-u ima mesta za 15.964 studenta, od toga 8.234 mesta je za budžetsko studiranje i 7.730 za samofinansirajuće.

Mada na Akademiji umetnosti u Novom Sadu već traju prijemni ispiti, na ostalih 13 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ovogodišnji upisni rok počinje sutra prijemom prijava maturanata na Konkurs za upis studenata u prvu godinu strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija u školskoj 2020/2021. godini.Prijavljivanje će trajati do petka.

U narednoj školskoj godini na UNS-u ima mesta za 15.964 studenta, od toga 8.234 mesta je za budžetsko studiranje i 7.730 za samofinansirajuće. Od ovog broja, na osnovnim strukovnim, osnovnim akademskim i integrisanim studijama ima mesta za 9.292 studenta,a od toga je 5.419 budžetskih i 3.873 samofinansirajuća mesta.

Prijemni ispiti polagaće se 30. juna i 1. i 2. jula, a završetak prvog upisnog roka planiran je za 22. jul, u skladu sa datumima koji su utvrđeni za svaki fakultet pojedinačno. Na Pedagoškom fakultetu u Somboru i Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, pre polaganja prijemnog ispita , 29.juna, obaviće se prethodna provera sposobnosti.

Za one koji ne uspeju da zarade indeks u ovom roku, ostaje drugi, a u njemu je prijava kandidata za upis na osnovne i integrisane studije planirana za 1. i 2. septembar, polaganje prijemnih ispita za 3. i 4. septembar, a upis primljenih kandidata 25. septembra.

Za master, specijalističke i doktorske studije, u prvom upisnom roku krajnji termin za prijavu kandidata je 19. oktobar, a u drugom 30. oktobar.

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, na osnovnim akademskim studijama, ove godine, na četiri studijske grupe, ima 122 budžetska i 48 samofinansirajućih mesta. Najviše budžetskih mesta ima na smeru za diplomiranog učitelja, a najmanje za diplomiranog bibliotekara informatičara. Od samofinansirajućih mesta najviše je, takođe, za diplomiranog učitelja, dok na ostalim studijskim programima ima po pet mesta.Na teret budžeta moći će da se upišu i po jedan student Rom, s invaliditetom ili kandidat koji je završio srednju školu u inostranstvu.

Kandidati za diplomiranog učitelja i diplomiranog vaspitača, pre prijemnog,idu na proveru sposobnosti, koja je eliminatorna. Na prijemnom se polažu testovi iz srpskog jezika i književnosti i iz opštih znanja i informisanosti, osim na smeru za diplomiranog dizajnera medija u obrazovanja, gde se, uz test iz srpskog i književnosti, polaže i test iz računarstva i informatike.

Na Učiteljskom fakultetu s nastavom na mađarskom jeziku u Subotici, na osnovnim akademskim studijama, postoje tri smera i na njima ima 45 budžetskih i 40 samofinansirajućih mesta.U okviru afirmativnih mera, bez obzira na broj bodova, ali sa položenim prijemnim, moći će da se upiše na budžet po jedan student Rom, s invaliditetom i sa diplomom srednje škole iz inostranstva. I budžetskih i samofinansirajućih mesta ima najviše na smeru diplomirani učitelj. Budžetskih je najmanje na smeru diplomirani komunikolog, a samofinasirajućih ima po pet na ovom i smeru za diplomiranog vaspitača.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.