Mirović otvorio međunarodnu konferenciju o biomasi

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas dvodnevnu međunarodnu konferenciju „SEE ENERGY – Connect & Supply 2016“, o tome kako razviti i obezbediti podršku za poslovanje sa biomasom u proizvodnji, pre svega, toplotne energije.

Mirović je izjavio da će Pokrajinska vlada, i pored primera dobre prakse koji u Vojvodini postoje, mnogo više raditi u oblasti korišćenja potencijala obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim rečima, to je trajan zadatak na kome će se raditi kroz korišćenje potencijala naših naučnih ustanova, koordinaciju svih nivoa vlasti, kao i na većoj angažovanosti kako bi se zainteresovani investitori podstakli da ulože u energetske objekte na biomasu.

„Pokrajinski sekretarijat za energetiku će u narednoj godini imati izraženiju razvojnu funkciju u toj oblasti. Razmatramo mogućnost da zajedno sa lokalnim samoupravama subvencionišemo one tehnologije koje će, pre svega u javnim ustanovama, omogućiti prelazak na energiju koja je jeftinija, zahteva manje troškove i nema fosilni karakter. S druge strane, spremni smo da pomognemo mogućim investitorima, tim pre što naše zakonodavstvo daje uređene i fer uslove za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije. U delu manjih energetskih objekata nadležna je AP Vojvodina i mi želimo da, i putem ovakvih konferencija, promovišemo naše mogućnosti, posebno u biomasi, koja je u Vojvodini još uvek jedan nus-produkt poljoprivredne proizvodnje. A može biti uložena u nove energetske potencijale sa mogućnostima da se zamene fosila goriva i da tako budemo u trendu savremenog sveta“, izjavio je Mirović.

On je dodao da korišćenje biomase kao izvora energije donosi mnoge prednosti, kao što su očuvanje životne sredine, stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta, pokretanje privrede na lokalnom i regionalnom nivou i sigurnost u snabdevanju energijom.

Nataša Pavićević-Bajić, predsednica Nacionalne asocijacije za biomasu – SERBIO, udruženja koje je i organizovalo aktuelnu konferenciju, istakla je da je njen cilj stvaranje koncepta za profitabilno i veće korišćenje biomase.

Prema njenim rečima, najvažniju podsticajnu okolnost opredeljenom uzgoju brzorastućih šuma predstavljaju izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se omogućava dugogodišnji zakup zemljišta u cilju podizanja energetski efikasnih zasada i plantažnog uzgoja biomase industrijskog obima.

Na taj način, stvaraju se uslovi za razvoj novog bio-energetskog sektora, kao nove privredne grane, ali i razvoj poljoprivrede i sela.

Na konferenciji se okupilo oko 200 učesnika iz 100 kompanija iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Slovačke, kao i predstavnici državnih i pokrajinskih institucija, privrednih komora, asocijacija, investicionih i komercijalnih banaka.

Cilj konferencije je umrežavanje domaćih i međunarodnih kompanija uključenih u sektor obnovljivih izvora energije, a njih je rečima da su na pravom putu ohrabrio i predsednik Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.