Mirović i Pastor sa izvestiocima Saveta Evrope

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor sastali su se danas u Pokrajinskoj vladi sa izvestiocima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Lucijom Kron (Lucia Kroon) i Serenom Šumaherom (Soeren Schumacher). Ta delegacija boravi u Srbiji radi pripreme redovnog izveštaja o stanju lokalne i regionalne demokratije u državama članicama Saveta Evrope, koji će biti podnet Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Na sastanku je bilo reči o pitanjima koja se odnose na rad organa teritorijalne autonomije, saradnju sa državnim organima, kao i organima lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine, u svetlu primene Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je i naša zemlja ratifikovala.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izrazio je zadovoljstvo što istorija odnosa naših regionalnih i lokalnih vlasti sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope ima napredak i izrazio uverenje da će on biti zabeležen i u predstojećem izveštaju.

On je upoznao delegaciju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti o tome da su obezbeđeni trajniji mehanizmi saradnje sa nacionalnim nivoom vlasti, kroz održavanje zajedničkih sednica dve Vlade, kao i kroz konstituisanje zajedničkih radnih tela i grupa za rešavanje konkretnih sektorskih pitanja i za to naveo primer koorodinisanog rada na obnovi školskih objekata.

Govoreći o pitanjima kojima se osnažuje rad pokrajinskih organa, Mirović je naveo da je na teritoriji AP Vojvodine počela primena zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, kojim se obezbeđuje profesionalizacija i depolitizacija službenika na lokalnom nivou. Takođe, upoznao je delegaciju da u Republici Srbiji postoji konsenzus o potrebi donošenja zakona o finansiranju AP Vojvodine, kojim će se, u odnosu na njene ustavne nadležnosti, trajno definisati predvidiv model finansiranja. Kao napredak, Mirović je istakao i primenu Zakona o javnoj svojini, čijim donošenjem su se stekli uslovi da autonomna pokrajina i lokalne samouprave dobiju vlasništvo nad imovinom u statusu javne svojine i upravljaju njome u svom interesu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor upoznao je delegaciju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti sa značajem Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je Republika Srbija donela 2009. godine, ističući da se ovaj zakon u praksi pokazao kao najbolje rešenje pitanja odnosa većine i manjina u sferi očuvanja njihovog identiteta.

„Primena Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih zajednica relaksirao je odnos većine i manjina. Nakon sedam godina njegove primene on se može i treba dalje nadograđivati, ali definitivno može da posluži kao model i primer ostalim zemljama u regionu, s obzirom na činjenicu da je pitanje odnosa većine i manjina svuda prisutno“, ocenio je predsednik Pastor. On je istakao i da je u Skupštini AP Vojvodine u službenoj upotrebi šest jezika i to ne samo formalno i na papiru, nego u praksi, te da je zajedničko opredeljenje pokrajinske Skupštine i Vlade da se to i održi i još više unapredi.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.