Mihalj Njilaš primio delegaciju Parlamenta Kanade

0

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš, primio je danas delegaciju Parlamenta Kanade, predvođenu članom Poslaničke grupe prijateljstva za saradnju sa Republikom Srbijom, Haroldom Albrehtom.

U Pokrajinskoj vladi razgovarno je o multikonfesionalnosti, višejezičnosti i ostvarivanju prava nacionalnih manjina na obrazovanje, kulturu, negovanje jezika običaja i tradicije, a sastanku su prisustvovali predstavnici kanadske NVO „Power to change“, zatim organizacije „Christian Embassy“ predsednik i izvršni direktor kompanije „Rocklinc Investment Partners“ kao i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić.

Albreht i Njilaš su se saglasili da podrška nacionalnim manjinama i povezivanje kultura tradicija i vere, jesu jedan od preduslova za uspešnu saradnju i u ostalim aspektima, te da Vojvodina sa gotovo dva miliona stanovnika od čega jednu trećinu čine pripadnici različitih nacionalnih manjina, predstavlja izuzetan primer balansa i priznavanja različitosti kultura, tradicije, nacionalnosti i veroispovesti.

Harold Albreht, naglasio je da Kanada poseduje izuzetno sličnu strukturu kada se govori o nacionalnim manjinama te da postoje mnogi aspekti i načini delovanja koji bi s obzirom na specifičnosti Vojvodine, mogli da posluže kao model među njihovim nacijama.

Potpredsednik Njilaš, podsetio je da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, politiku sprovodi u dva osnovna pravca- očuvanje identiteta svake nacionalne manjine, što se finansira direktno iz budzeta AP Vojvodine i očuvanja suživota i tolerncije među različitim nacionalnim zajednicama, što potvrđuju mnogi programi koji su umereni na spajanje klutura nacionalnilh manjina i tradicija kroz osnovne i srednje škole.
On je dodao da je oformljen akcioni plan u cilju otvaranja poglavlja 23 u procesu evroinetgracija, a odnosi se upravo na nacionalnie manjine, koji će kako je rekao doneti mnoga rešenja za postojeće probleme koji su po ovim pitanjima ostali nerešeni.

Resorni sekretar Štatkić, upoznao je delegaciju kanadskog Parlamenta sa programima koji se sporovode u visokoškolskim ustanovama i podsetio da se nastava u pokrajini, sprovodi na pet različitih manjinskih jezika, a da je na teritoriji Vojvodine u službenoj upotrebi čak šest jezika.
Delegacija Pralamenta Kanade posetu nastavlja sastankom u Skupštini AP Vojvodine.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.