Lokalnim samoupravama dodeljena sredstva za unapređenje položaja Roma

0

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava gradovima i opštinama sa teritorije AP Vojvodine za sufinansiranje realizacije lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma u oblasti stanovanja, u iznosu od 3.000.000,00 dinara, kao i angažovanje koordinatora za romska pitanja, čija je vrednost konkursa 1.200.000,00 dinara.

Obraćajući se prisutnim predsednicima lokalnih samouprava, pokrajinski sekretar je podsetio da na teritoriji Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine postoje koordinatori za romska pitanja, čiji je zadatak da posreduju između pripadnika romske nacionalne zajednice i organa uprava. Međutim, kako zapošljavanje koordinatora nije uređeno zakonima, koordinatori se najčešće finansiraju po projektima, u trajanju od 6 meseci.

„Upravo iz tih razloga angažovanje koordinatora nije obaveza, već procena lokalne samouprave da angažuju koordinatore,“ istakao je Predrag Vuletić.

Za angažovanje koordinatora za romska pitanja, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obezbedio je 1.200.000,00 dinara za koordinatore u pet lokalnih samouprava: Bač, Kovačica, Mali Iđoš, Kanjiža i Grad Zrenjanin.

Cilj drugog konkursa je bio da se pomogne lokalnim samoupravama u realizaciji lokalnih akcionih planova za Rome u oblasti stanovanja. Dodeljeno je 3.000.000,00 dinara za sledeće opštine: Odzaci, Vršac, Bačka Palanka, Grad Sombor.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, koja je naglasila da je sistemski pristup rešavanju problema institucionalnog integrisanja romske populacije za sve veliki izazov.

„Novih 5 opština koje će u svojim lokalnim samoupravama imati romske koordinatore, pored 14 lokalnih samouprava u kojima je već zaživeo ovaj program, upravo pokazuju spremnost svih strana da se dugoročno rešavaju decenijama nagomilani problemi romske zajednice“, naglasila je Jelena Jovanović.

Jelena Jovanović je izrazila nadu da će kroz programe za poboljšanje uslova stanovanja romske populacije kao jedno od prioriteta u nastavku dekade Roma, biti poboljšan kvalitet života Roma u Vojvodini.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.