Krenula postrna setva soje

0

Zahvaljujući povoljnim meteorloškim prilikama nemali je broj poljoprivrednika koji su se već ovih dana odlučili za postrnu setvu na poljima sa kojih su skinute žitarice, što će im omogućiti dvostruki prihod ove godine.

Dve žetve će biti moguće pre svega kod onih ratara koji su primenjivali sve agrotehničke mere, uključujući i navodnjavanje, bez kojeg, po svemu sudeći, neće biti moguće ozbiljnije bavljenje poljoprivredom u vremenima očigledno burnih klimatoloških promena.

Koliki je značaj stručne obrade zemljišta i negovanja ratarskih kultura potvrđuje slučaj jednog od najboljih porodičnih preduzeća u agraru na zapadu Bačke, somborskog „Meteor Komerca“ koji je na svojim poljima već otpočeo postrnu setvu soje.

– Na ovim višim terenima skinuli smo pivarski ječam sa nekih 90 hektara, a zahvaljujući sistemu navodnjavanja kojim su pokrivene sve parcele u najosetljivjim fazama vegetacije biljke su dobile dovoljnu količinu vlage , pa je i prinos preko 7,7 tona po hektaru, u skladu sa prilikama, odličan – „raport“ je inženjera-agronoma Stefana Cuce, rukovodioca biljne proizvodnje u ovoj kompaniji, dok sa vlasnikom „Meteor Komerca“, Slavišom Drobilovićem, u iščekivanju završetka garenja i setvospreme priprema sejačicu za postrnu setvu soje, koja će takođe biti obavljena uz potpunu primenu svih agrotehničkih mera, kao garanta dobrog prinosa. Tako se nakon plićeg oranja, takozvanog garenja, na dubini od 15 centimetara, koje se primenjuje zarad zaoravanja žetvenih ostataka, ali i čuvanja vlage u zemljištu, mehanizacija priprema za setvu 600.000 biljaka soje po hektaru, što bi uz malo meteorološke sreće moglo da obezbedi još jednu uspešnu, jesenju žetvu. Kako kažu u ovoj porodičnoj firmi koja je izrasla u nosioca razvoja agrara u Zapadnobačkom okrugu, tokom jučerašnjeg dana se završavala žetva „pivarca“ i na parcelama površine 69 hektara u ataru salaškog naselja Radojevići, pa će kompletna mehanizacija već koliko danas biti premeštena na južni deo somborskog područja, odnosno na polja čiji je kvalitet zemljišta daleko bolji nego što je na njivama „gornjih terena“.

Republički zavod za statistiku objavio je da se u ovoj očekuje rod od više od 2, 6 milona tona pšenice, što je za 5,3 odsto više u odnosu na proizvodnju ostvarenu prošle godine.

Do podataka Zavod je došao na osnovu stanja useva 23. maja kada je izračunao da ćemo precizno dobiti 2,66 miliona tona pšenice.

U poređenju sa prethodnom godinom, prema stanju na dan procene – 23. maja, u prolećnoj setvi 2020. godine zasejano je više soje za 4,7 odsto, kukuruza za 3,6 odsto, suncokreta za 2,6 odsto a manje šećerne repe za 12 odsto.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.