Kreće obnova Sremskih Karlovaca iz budžetskog fonda APV

0

Parterno uređenje i sanacija deset fasada na centralnom gradskom trgu prvi su projekti koje opština Sremski Karlovci ima u planu da realizuje novcem iz novoformiranog budžetskog fonda AP Vojvodine za obnovu kulurno-istorijskog nasleđa i razvoj Sremskih Karlovaca.

Kako je za „Dnevnik” rekao predsednik karlovačke opštine Nenad Milenković, izrada idejnog projekta parternog uređenja dela centra Sremskih Karlovaca, predmer i predračun za njegovu realizaciju su u toku. Paralelno se priprema i projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju fasada deset objekata, i po planu, projektovanje bi trebalo da bude završeno do kraja godine da bi u januaru projekti mogli biti predati Fondu. Prilikom izbora fasada za sanaciju, Milenković naglašava da će biti primenjena dva kriterijuma.

– Dva su ključna kriterijuma za izbor – kaže Nenad Milenković. – Prvi je značaj objekta, a potom i njegovo stanje, odnosno stepen ugroženosti, koji će biti određivan uz saglasnost i mišljenje nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Pokrajinske vlade. Među njima biće i fasade objekata koji su u privatnom vlasništvu. U tom slučaju ići ćemo na proglašenje javnog interesa jer je to najsigurniji put da u što kraćem roku završimo posao. Računamo da se može desiti da neko ne želi da mu se obnovi fasada, ali uz poštovanje svakog sugrađanina ponaosob, da ne bismo došli u takvu situaciju da ne možemo da radimo, pribeći ćemo proglašenju javnog interesa.

Novi sadržaji na starom trgu

Izrada idejnog projekta parternog uređenja centra Sremskih Karlovaca povereno je Studiju „D‘art” iz Novog Sada, koji je svoje idejno rešenje prevashodno zasnovao na očuvanju postojećih sadržaja i objekata koji grade identitet prostora. Polazeći od toga kao polazne tačke, stručnjaci iz te projektantske kuće dalje su vizuelno-estetski oblikovali prostor, tako što su proširili pešačku zonu, reorganizovali saobraćaj, predvideli formiranje novog trga u produžetku Trga patrijarha Brankovića i pjacete na početku Poštanske ulice, preuređenje sadašnjih parkovskih i formiranje novih zelenih površina, te uvođenje novog mobilijara i sadržaja na javnim površinama.

Parterno uređenje će se, zbog složenosti posla, odvijati kroz nekoliko faza, a procenjena vrednost celokupnog posla je 465 miliona dinara, bez PDV-a.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.