Konferencija o usklađivanju studijskih programa za strukovne vaspitače

0

Na Konferenciji o usklađivanju studijskih programa za strukovne vaspitače, održanoj u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, predstavljeni su rezultati projekta: „Harmonizacija kurikuluma za obrazovanje vaspitača u Srbiji“ (TEACH).

Projekat je započeo u decembru 2013, a njegov osnovni cilj je usaglašavanje studijskih programa za obrazovanje vaspitača na četiri visoke škole strukovnih studija u Srbiji (Vršac, Novi Sad, Kruševac i Sremska Mitrovica).

Tim povodom, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević naglasio je važnost dijaloga i povezivanja sa prijateljima u okruženju, jer to neminovno utiče i na naš obrazovni i vaspitni sistem.

„Ljudski rod pamti da su novi standardi znali da se uspostave tako što jedna civilizacija porazi drugu. Ovo je dobar primer kada harmonizujemo odnose sa našim partnerima-prijateljima, jer ćemo im ponuditi nešto što je dobro iz naše prakse, a preuzeti ono što je dobro u njihovoj praksi. Danas je osim izgradnje puteva i fabrika, veoma važno i kako kreiramo vaspitno-obrazovni proces. Sa tim u vezi, Sekretarijat će sledeće godine raspisati nove razvojno-istraživačke projekte, koji će biti namenjeni isključivo visokim strukovnim školama“, rekao je Milošević.

Koordinatorka projekta Jelena Prtljaga sa Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Pavlov“ iz Vršca istakla je da bilo kakav vid saradnje pruža mogućnost da sagledate i pozicionirate sami sebe.

„Ne treba zaboraviti da je TEMPUS program, preko koga je ovaj projekat finansiran, namenjen zapravo univerzitetskom obrazovanju i veoma mali broj visokih škola ima mogućnost da konkuriše. Mi smo ovim projektom, kao Konzorcijum četiri škole, pokazali da i visoke škole mogu imati kvalitetne projekte i da su u stanju da ispune sve ciljeve koji su zacrtani“, rekla je Prtljaga.

Zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena za realizaciju ovog projekta, četiri visoke škole za vaspitače nabavile su kompjutersku i didaktičku opremu u vrednosti od 180.000,00 evra, a više od 100 profesora i studenata je bilo u studijskim posetama univerzitetima u: Mančesteru, Mariboru i Baji.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.