Gojković: Domovi zdravlja u Vojvodini će bolje funkcionisati

0
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

Domovi zdravlja su krajem prošle godine prešli u domen Pokrajine, a pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković kaže kako će sada ove ustanove bolje funkcionisati, ali i da će moći bolje da kontrolišu njihov rad, kao i kvalitet usluge.

Osim toga, on ističe i da se pravi Plan mreže zdravstvenih ustanova, nakon čega će se znati da li će u nekim slučajevima doći do spajanja pojedinih domova zdravlja između sebe, odnosno nekih domova zdravlja i opštih bolnica.

Na sednici Pokrajinske vlade 18. decembra prošle godine Pokrajina je ušla u postupak preuzimanja 44 doma zdravlja i tri novosadska zavoda, za hitnu medicinsku pomoć, za zdravstvenu zaštitu studenata i zdravstvenu zaštitu radnika. Pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković kaže za “Dnevnik” kako je potrebno da se u narednom periodu završe tehnički procesi vezani za upis zdravstvenih ustanova u Privredni registar, da se usklade statuti i pravni akti sa Statutom APV, kao sprovođenje odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je donet protekle godine. Prema Gojkovićevim rečima, tek nakon toga sledi raspisivanje konkursa i imenovanje direktora ovih ustanova, kao i upravnih i nadzornih odbora.

– Time se Pokrajina na svojoj teritoriji, a Ministarstvo zdravlja na teritoriji centralne Srbije, obavezuju da će, nadamo se, dalje funkcionisanje ovih ustanova biti bolje, svrsishodnije i finansijski isplativije. Na žalost, praksa je pokazala da su izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti od pre 14 godina, kada su ustanove primarne zdravstvene zaštite podvrgnute lokalnim samoupravama, u mnogo čemu unazadile zdravstveni sistem i nisu doprinele adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti građana Srbije – navodi dr Gojković.

Kako ocenjuje, domovi zdravlja su loše kontrolisani od strane osnivača u tom periodu, nagomilali su se veliki dugovi, pogotovo u apotekarskim ustanovama.

– Kadrovski i stručno, jedan deo ovih ustanova je značajno nazadovao, a saradnja između ovih ustanova i opštih bolnica, kao i kliničkih centara bila je na lošem nivou. Celovit i jedinstven sistem pružiće, smatramo, značajno bolje i kvalitetnije lečenje, a prevashodno staviti primarnu zdravstvenu zaštitu u samu svrhu zbog kojeg postoji, a to je prevencija. Na tome će najviše da se insistira i to će biti najvažniji zadatak koji je pred nama – istakao je dr Gojković.

Prema njegovim rečima, osim toga, novi zakon omogućava da svi nivoi vlasti, lokalni, pokrajinski i republički, učestvuju u finansiranju, čime će se sa jednog mesta omogućiti bolja koordinacija po prioritetima i potrebama.

– Pacijenti će videti bolju kontrolu rada ustanova, jer i Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo zdravlja imaju znatno bolje kapacitete za kontrolu rada, planiranje i potrebe zdravstvenih ustanova, nego što je do sada to bio slučaj. To se prvenstveno odnosi na manje lokalne samouprave i manje gradove u Vojvodini, koji nisu imali stručna tela, koja bi sprovodila ovakve konkretne zadatake – napominje dr Gojković.

Rad lekara u domovima zdravlja će se sada mnogo ozbiljnije kontrolisati, jer će i ove ustanove da uđu u program dijagnostički srodnih grupa.

– Sada će se adekvatnije kontrolisati učinak svih zaposlenih, kao i nivo usluge koji se pruža u ustanovama. Za četiri, do šest meseci trebalo bi da se ceo sistem postavi aktivno u funkciju, te će odmah osetiti pomak u radu domova zdravlja – ističe pokrajinski sekretar.

Kako naglašava, očekuje nas i optimizacija Plana mreže zdravstvenih ustanova u ovoj godini, koja je trenutno u toku, a plan je da bude završena polovinom godine. Tada ćemo imati funkcionalno povezivanje zdravstvenih ustanova, kako na primarnom nivou, tako i u odnosu primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

– Optimizaciju mreže radi specijalna Radna grupa Ministarstva zdravlja, u koordinaciji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo na teritoriji Vojvodine. Dakle, nakon detaljnog uvida u finansijsko poslovanje, stručni rad, kadrovske potencijale, kao i demografsku sliku, Radna grupa će predložiti eventualna međusobna povezivanja domova zdravlja, kako između sebe, tako i sa opštim bolnicama – istakao je dr Gojković.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.