Futoški kupus tradicija stara pet vekova

0

Među više desetina prehrambenih proizvoda u našoj zemlji, koje nose oznaku imena geoporekla, visoko kotiran je Futoški kupus. Ove godide zbog visokih letnjih temperatura očekuje se manji rod za oko 40 do 50% .

Tradicionalna futoška kupusijada održava se zadnjeg vikenda u oktobru uz puno sadržaja i takmičenja, kao što je kuvanje svežeg i kiselog kupusa, a tu je i takmičenje u najvećoj i najtežoj glavici kupusa.

Futožani su 2008. godine osvojili i Ginisov rekord za najveće jelo od kupusa u jednoj posudi, kada su napravili 6556 sarmi.

Osnovne karakteristike Futoškog svežeg kupusa su kvalitetan i pogodan hemijski sastav sa većim sadržajem šećera, malim sadržajem kiselina i belančevina. List Futoškog kupusa je nežne građe i tanke nervature i kompaktno preklapa dve trećine glavice. Ove osobine ga izdvajaju kao najpogodniju sortu za upotrebu kako svežeg tako i namenjenog kišeljenju, kada se postižu najbolje organoleptičke osobine.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.